Svijet
NEGIRA KRIVNJU OPTUŽENIH ZA RAKETIRANJE BANSKIH DVORA

Beogradski odvjetnik tvrdi da su svjedoci optužbe lažni i potkupljeni
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
Prema pisanju beogradske Politike, optužnicu hrvatskog Državnog odvjetništva protiv generala JNA Ljubomira Bajića i još petorice okrivljenih za raketiranje zrakoplovima Banskih dvora 7. listopada 1991. obrana će lako srušiti i osloboditi okrivljene. Beogradski odvjetnik Dušan Bratić, koji u Srbiji zastupa Bajića i sve optužene u slučaju "Banski dvori", ne sumnja u pobjedu jer "su dokazi optužbe na staklenim nogama, a glavni svjedoci lažni i potkupljeni". Među tim "lažnim svjedocima" je i bivši KOS-ovac Mustafa Čandić, koji je bio svjedok Haškog suda na suđenju Slobodanu Miloševiću, a za kojega odvjetnik Bratić kaže da je kao operativac KOS-a eksplozivom dizao u zrak vozila "nepodobnih političara" i poslije bježao od Srbije, Makedonije do Nizozemske da bi završio u Hrvatskoj gdje je sigurnosnim službama rekao što zna o raketiranju Banskih dvora. Sada je u Zenici pa odvjetnik Bratić zaključuje kako je "riječ o plaćenom teroristu i lažnom svjedoku po pozivu službi". Drugi svjedok je časnik Dušan Radaković iz Banje Luke koji je, kako tvrdi Bratić u Politici, od Hrvatske dobio stan u Zadru za "lažno" svjedočenje.


"Hrvatsko tužiteljstvo i sigurnosne službe ne bave se prikupljanjem dokaza o tome što se zaista dogodilo, već prikupljanjem izjava koje bi poduprle onaj iskaz koji je dao Mustafa Čandić, a on je iznio još 1994. jednu besmislenu priču kako su se njemu hvalili, dva dana nakon događaja, optuženi Slobodan Jeremić i Čedo Knežević, da su to oni izveli, čak i Knežević koji nije pilot, niti je letio. To samo pokazuje površan pristup istražnih tijela koja sigurno nisu konzultirala hrvatske pilote prije pisanja optužnice. Svjedoci u predmetu ‘Banski dvori‘ jesu lažni, svi osim Tihomira Pezelja, koji vjerojatno ne laže, samo je pobrkao događaje, odnosno ni sam nije siguran ima li to što je vidio veze s Banskim dvorima", kaže za Glas Slavonije odvjetnik Bratić. Dodaje kako tvrdnje da su Čandić, Radaković, Amadeo Mandić i Josip Maltarić "lažni svjedoci temelji na dokazima koje obrana posjeduje i na zakonima logike" te detaljno analizira gdje su svjedoci bili određenih dana i što su mogli vidjeti ili doznati.


Za Radakovića tvrdi da je bio pomoćnik zapovjednika 105. lovačko-bombarderskog puka u Zemuniku i kasnije na Udbini, zadužen za zrakoplovno-tehničko osiguranje, što znači da je bio zadužen i za ubojita sredstva, bombe, rakete i naoružavanje zrakoplova prije djelovanja te postavljanje i podešavanje upaljača, pa Bratić misli kako je u strahu da i sam ne bude optužen kao suučesnik pristao na "lažno" svjedočenje.
"Mandić je pilot, Hrvat, koji je svjedočio da mu je pilot iz Beograda nekom prilikom rekao da su to izveli s Udbine i koji piloti, ali obrana ima čvrste dokaze da svjedok ne govori istinu. Vjerojatno pristaje govoriti što je istrazi potrebno jer je i sam sudjelovao u bombardiranju i raketiranju po Hrvatskoj dok nije otišao iz JNA. Maltarić pak svojim iskazom brani sebe. Kako? Tako što je bio pomoćnik generala Bajića za zrakoplovnu potporu, a to znači da je pripremao svako borbeno djelovanje i sudjelovao u puno njih, a poslije analizirao, radi ugradnje iskustava u iduća djelovanja - sve dok je bio na toj dužnosti, a bilo ih je puno od lipnja 1991." kaže Bratić, za kojega su Banski dvori legitimni vojni cilj i dodaje kako će zatražiti da na zagrebačkom sudu on brani optužene. M.Flego
Beogradski odvjetnik Dušan Bratić zatražit će da na zagrebačkom sudu on brani optužene
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike