Osijek
U PONEDJELJAK POČINJE SVJETSKA MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Svaka zajednica molit će za ekumensku nakanu sama, bez gostiju sa strane
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se u Osijeku i ove godine, od 18. do 25. siječnja, ali pod nešto drukčijim okolnostima s obzirom na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera. Riječ je o događaju koji u našem gradu ima tradiciju dugu gotovo skoro cijelo stoljeće. Naime, prvi molitveni skup s tom nakanom dogodio se 1925. godine.


Ovogodišnja krilatica Molitvene osmine izabrana je iz Ivanovog evanđelja "Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda" (Iv 15, 5-9). Tekstove za ovogodišnju Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripremila je zajednica protestantskih redovnica iz Grandchampa u švicarskom kantonu Neuchâtel. Ovaj molitveni događaj u našem gradu priredila je Ekumenska koordinacija osječke regije koju čine doc. dr. Antun Japundžić, predavač ekumenske teologije na KBF-u u Đakovu te član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog; protojerej Aleksandar Đuranović, arhijerejski namjesnik i osječki paroh; pastor Darko Turšić iz Reformirane kršćanske kalvinske Crkve; mons. Ivan Čurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki; Branko Berić, biskup Evangeličke Crkve i pastor u Osijeku; preč. Ivan Jurić, župnik Župe Preslavna Imena Marijina; vlč. Alojz Kovaček, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda; fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku; jerej o. Siniša Mićanović, drugi paroh borovonaseljski; jerej o. Goran Todorović, paroh bjelobrdski i Marija Krivić, voditeljica Katoličke laičke zajednice Molitva i Riječ.


U preporuci za održavanje Molitvene osmine preporuča se da sve crkvene zajednice mole svaki dan tijekom osmine u svojim prostorima, slijedeći pripremljeni molitveni priručnik za ovu godinu, bez gostiju sa strane. Iznimku će činiti središnje ekumensko molitveno slavlje u Kapucinskoj crkvi sv. Jakova, u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 17 sati. D.Celing
PRVI DOMAĆIN REFORMIRANA CRKVA
Molitvena osmina počinje u ponedjeljak, 18. siječnja u 17 sati, a domaćin je reformirana crkva u Retfali (Sándora Petőfija 76). U četvrtak, 21. siječnja u 19,30 molitveni skup održat će se u katoličkoj Župi sv. Ćirila i Metoda (Martina Divalta 71). U petak, 22. siječnja u 19 sati, domaćin osmine bit će Katolička laička zajednica MiR (Vodenička 23a). U subotu, 23. siječnja, održavaju se dva ekumenska susreta, oba s početkom u 18 sati, u pravoslavnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice (J.J.Zmaja 25) te u evangeličkoj crkvi (Lorenza Jägera 7).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike