Kultura
ZAGREBAČKI HNK SUDJELUJE U AKCIJI PRIKUPLJANJA DONACIJA

Prvu su premijeru u 2021., predstavu “Gdje se kupuju nježnosti”, posvetili Petrinji
Objavljeno 16. siječnja, 2021.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvu premijeru u novoj godini, predstavu "Gdje se kupuju nježnosti", čija je praizvedba bila proteklog petka, posvetilo je Petrinji, i to akcijom prikupljanja donacija za obnovu Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja.

Naime, u HNK-u Zagreb je 15. siječnja održana praizvedba dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti" autorice Monike Herceg u režiji Renea Medvešeka.

Osim pogledati odličnu predstavu, publika je imala priliku napraviti i dobro djelo jer je upravo na svečanoj premijeri, ali i tijekom svih izvedbi predstave, HNK Zagreb organizirao akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja, koji je teško oštećen u potresu, ističu iz HNK-a. Tako se donacije mogu uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne banke Zagreb HR0623400091510892879 ili u predvorju prije i poslije predstave tijekom svih ostalih izvedbi u siječnju, a to će biti 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29. i 30. siječnja 2021.

Drama "Gdje se kupuju nježnosti" prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove.

- Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva. Zanimljivo je i da je upravo autorica teksta Monika Herceg rođena u Petrinji - stoji u najavi.

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri glumice, Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, a u ulozi Majke nastupa Nina Violić. Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK-a u Zagrebu.

Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović. Hina
Donacije se mogu uplatiti i tijekom svih izvedbi u siječnju: 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29. i 30. 1.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike