Mozaik
KINO ISTRA, PROJEKT MOTOVUN FILM FESTIVALA

Krenule projekcije filmova online, 24 sata za 15 kuna
Objavljeno 16. siječnja, 2021.

Kino Istra/Cinema Istria projekt je Motovun Film Festivala koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna - Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova. Projekt je usmjeren svima, i roditeljima i djeci, sve s namjerom da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije.

Za dobar početak nove filmske godine Kino Istra donosi online ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru.

"Je lektrika ubila štrige" redatelja Cristiana Crissa Kolacija dobro je poznati dokumentarac i pravi istarski film: od domaćeg autora do domaćih ljudi koji pričaju legende o vješticama, štrigama. Film nas vodi u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci. "Bog postoji, njezino ime je Petrunija" (Teona Mitevski) makedonska je crna komedija o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Taj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019. "Nevidljivi dječak" (Gabriele Salvatores) talijanski je fantastični film o superjunaku za mlade filmoljupce, o trinaestogodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Film je očarao publiku diljem Europe, a možemo se kladiti da će s djecom pred ekranom završiti i njihovi roditelji. "Dolina mira" (France Štiglic) klasični je slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama. Poslijeratna je to priča o dvoje djece koja nakon trauma i bombardiranja traže "dolinu mira", a iznimno priznanje filmu je uvrštenje u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.

Filmovi će biti dostupni do 24. siječnja uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, a "Nevidljivi dječak" bit će vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (dva eura), a cijena paketa od četiri filma je 37,50 (pet eura).

Kino Istra OnLIne možete pronaći na ovoj stranici: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra.

Ovaj program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni: Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojima će tijekom cijele godine stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s namjerom da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu kao najpotpuniji i najdojmljiviji način gledanja filmova. Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju te da se program temelji prije svega na europskim filmovima.

Prve projekcije projekta Kino Istra započete su prošlog ljeta, no pogoršana epidemiološka situacija nije pogodovala organizaciji projekata uživo, pa s očekivanjem poboljšanja stanja najprije kreće online program, a potom i program uživo - točan popis obuhvaćenih mjesta bit će objavljen uskoro.

Nositelj programa je Motovun Film Festival u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja), Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica). Projekt je podržao pilot-program Europske komisije "Kina kao inovativni centri lokalne zajednice" ukupnim iznosom od 260.000 eura, od čega se polovina odnosi na aktivnost hrvatskih organizacija. Projekt je podržao i Hrvatski audiovizualni centar.

Tanja Kvorka
Program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike