Kultura
PREDSTAVA "GDJE SE KUPUJU NJEŽNOSTI"

Nova premijera HNK-a Zagreb posvećena solidarnosti s Petrinjom
Objavljeno 15. siječnja, 2021.

ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvu premijeru u novoj godini, predstavu "Gdje se kupuju nježnosti" čija je praizvedba u petak 15. siječnja, posvećuje Petrinji, kroz akciju prikupljanja donacija za obnovu Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom Petrinja.

U HNK-u Zagreb u petak, 15. siječnja, održat će se praizvedba dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti" autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

Pored odlične predstave, publika će imati priliku napraviti i dobro djelo, jer upravo na svečanoj premijeri, ali i tijekom svih izvedbi predstave, HNK Zagreb organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom Petrinja, koji je teško oštećen u potresu, ističu iz HNK-a.

Tako će se donacije moći uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne Banke Zagreb HR0623400091510892879  ili u predvorju prije i poslije predstave, na premijerni datum, ali i tijekom svih ostalih izvedbi u siječnju, a to će biti 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29. i 30. siječnja.

Drama "Gdje se kupuju nježnosti" prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove.

"Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva. Zanimljivo je i da je upravo autorica teksta, Monika Herceg, rođena u Petrinji", stoji u najavi.

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri glumice, Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok u ulozi Majke nastupa Nina Violić. Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu.

Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.H

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente