Novosti
POVRATAK SPORTU ZA DVA TJEDNA

Teretane se otvaraju 1. veljače?
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Ako incidencija bude ispod 300 na 100.000 stanovnika u 14 dana, neslužbeno se doznaje, izgledno je popuštanje mjera

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je istaknuo kako se ne može očekivati popuštanje epidemioloških mjera prije 1. veljače. Naime, ako broj novozaraženih značajnije padne, istaknuo je da će se do 31. siječnja analizirati situacija i ako bude dobra, može se ići na relaksiranje. "No treba voditi računa da zimski mjeseci nisu prijatelji relaksacije", poručio je.

Popuštanje mjera?


Istaknuo je i kako nemamo pravo na fleksibilnost koja bi nam mogla tijekom zime pogoršati situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa nakon što smo ostvarili jako dobar rezultat mjerama koje su uvedene u studenome. Vezano uz procjepljivanje, rekao je kako je plan do kraja travnja cijepiti većinu ugrožene populacije, oko milijun ljudi. "Moramo napraviti štit onima koji su najugroženiji. Na taj način vraćamo gospodarsku aktivnost i pripremamo turističku sezonu", poručio je.


Kako je na konferenciji za novinare protumačeno da je premijer najavio i moguće ranije otvaranje teretana, iz Vlade je kasnije pojašnjen taj nesporazum. "Dakle, premijer je najavio da će se mjere popuštati ovisno o epidemiološkoj situaciji nakon 31. siječnja, a da će za ponovno otvaranje teretana on i ranije obavijestiti novinare o tome. Ali nema otvaranja teretana prije kraja mjeseca. Dakle, cijeli paket (pa i škole) produljen je do 31. siječnja", pojasnili su iz Vlade. Međutim, prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora. gotovo je sigurno da će teretane, fitness centri i područje rekreativnog sporta s radom početi 1. veljače, ako se nastave ovako povoljni epidemiološki trendovi, odnosno ako incidencija bude ispod 300 na 100.000 stanovnika u 14 dana.


Iz Vlade i dalje pozivaju na oprez kako bi se zadržali dobri rezultati i kako bi se moglo krenuti s popuštanjem mjera.
Kako je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u 36 dana primijenjeno je oko 28 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u 46 zemalja svijeta. U pandemiji koja se krajem 2019. počela širiti iz Kine umrlo je 1.964.557 ljudi, pokazuju podaci koje je objavio AFP. Oko 91,5 milijuna osoba dosad je zaraženo.


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi druga godina pandemije mogla bi biti još teža nego prva, s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi. "Ulazimo u drugu godinu pandemije koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo", rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan.


WHO je objavio da je - nakon dva tjedna u kojima je zabilježeno manje slučajeva - u posljednjih sedam dana prijavljeno približno pet milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tijekom sezone blagdana. "Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Europi i Sjevernoj Americi, vidjeli 'savršenu oluju' - hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama", rekao je Ryan.


"U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije negoli postane bolja", rekla je dužnosnica WHO-a za COVID-19 Maria Van Kerkhove.
Zbog sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio diljem svijeta, vlade europskih zemalja uvele su ovaj tjedan strože mjere u borbi protiv pandemije.


Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako i dalje imamo trend smanjenja broja zaraženih i hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19, što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav, no zbog porasta u u drugim europskim zemljama nema mjesta opuštanju. "I dalje bilježimo pozitivan trend smanjenja broja novozaraženih i aktivnih slučajeva te hospitaliziranih, što utječe na popuštanje pritiska na zdravstveni sustav. Uz to, prvi put nakon 22. studenoga zabilježili smo pad broja hospitaliziranih ispod 2000", rekao je Beroš. Upozorio je međutim kako određeni broj COVID pozitivnih osoba s razvijenim simptomima predugo odgađa obraćanje obiteljskom liječniku.

Na 6. mjestu

"Stoga pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji neodgodivo jave svome liječniku radi što boljeg ishoda liječenja".
U nizu europskih zemalja i dalje raste broj zaraženih te stoga unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji nema mjesta opuštanju u pridržavanju epidemioloških mjera, rekao je Beroš. "Od 27. prosinca do 14. siječnja u Hrvatskoj je potrošena 38.281 doza cjepiva, a prema broju cijepljenih na 100.000 stanovnika prema podacima od 13. siječnja Hrvatska je na šestom mjestu u EU-u. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljene su 3652 osobe", rekao je ministar. Odaziv zdravstvenih djelatnika je, ocijenio je Beroš, vrlo dobar te je dosad cijepljeno njih 18.489.
Beroš podsjeća kako je prva pošiljka Moderninog cjepiva od 3600 doza stigla u Hrvatsku 12. siječnja te je 2000 doza poslano u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, dok ostalih 1600 ostaje u Zagrebu radi cijepljenja pripadnika žurnih službi prije odlaska u to područje. Postupno se, kaže, počinje s cijepljenjem osoba s kroničnim bolestima te osoba starijih od 65 godina, koje nisu u domovima za starije. Kad je riječ o organizaciji cijepljenja na terenu za izradu plana na lokalnoj razini zaduženi su ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo, a potrebno je pripremiti cjepne punktove pri domovima zdravlja ili prema procjeni županijskog stožera na nekom drugom mjestu. Nužna je i uspostava mobilnih timova koji će cijepiti nepokretne ili teško pokretne pacijente u domovima, kao i timova koji će cijepljenje provesti u radnim kolektivima.
 
D.Pavlović/Hina

TRAJANJE IMUNITETA


Osobe koje su preboljele COVID-19 vrlo vjerojatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Preliminarni nalazi znanstvenika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboljeli COVID-19 rijetki. Od 6614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom valu pandemije početkom 2020., sada ponovno mogle biti podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe s takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu koronavirusom, mogle nositi SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu te ga prenijeti na druge. “Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitijela zaštićena od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje”, kazala je viša savjetnica na PHE-u i suvoditeljica studije Susan Hopkins. “To znači da iako netko vjeruje da je zaštićen, jer je već prebolio zarazu, može biti uvjeren da je vrlo malo vjerojatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge”, istaknula je.

CIJEPITI SE ŽELI TREĆINA ZASTUPNIKA

Trećina saborskih zastupnika, njih 51, prijavilo je da se žele cijepiti protiv bolesti COVID-19, doznaje se u Saboru. Zastupnici će se organizirano cijepiti u ponedjeljak, u 13 sati. Prema prijavama koje Sabor ima, 36, od ukupno 151 zastupnika, već je preboljelo koronavirus, a njih 25 bilo je u samoizolaciji, dakle u kontaktu s virusom. Uzme li se u obzir broj zastupnika koji su bolest preboljeli te broj onih koji se žele cijepiti, dade se zaključiti da će od zaraze biti zaštićeno više od polovine zastupnika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković naveo je kako je “važno da kao političke osobe pošaljemo poruku da se cijepiti treba, da je cjepivo važno i da može pomoći u borbi protiv bolesti COVID-19”. H

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost