Novosti
PULJAŠIĆEVA OSTAVKA NA SABORSKI MANDAT

Zbog afere s namještanjem poslova gradonačelnik Požege napustio mjesto zastupnika
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade, potvrdio je da je gradonačelnik Požege i HDZ-ov saborski zastupnik Darko Puljašić podnio ostavku na saborski mandat nakon što je u medijima objavljeno da je sudjelovao u namještanju natječaja za energetsku obnovu u tom gradu.

Tako peta izborna jedinica ostaje bez jednog izabranog saborskog zastupnika. Što će, pak, biti s Puljašićevim mandatom gradonačelnika ostaje vidjeti, jer o tome mora odlučiti organizacija HDZ-a Požeško-slavonske županije.

Ime gradonačelnika i dosadašnjeg saborskog zastupnika Darka Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona ovih dana posebno se spominje u vezi s nezakonitim namještanjem poslova energetske obnove stambenih zgrada na području Požege. U medijima su se pojavile snimke razgovora od 7. i 14. siječnja prošle godine, koje je tajno snimio Josip Vitez, sada već bivši direktor požeške gradske tvrtke Komunalac, a kojega je prema tim snimkama spomenuti dvojac nagovarao kojim tvrtkama smije, a kojima ne smije dati poslove na energetskoj obnovi. Ta obnova je najvećim dijelom bila financirana novcem iz fondova Europske unije, a Uskok o svemu tome ima tajne snimke razgovora u trajanju od oko dva sata i provodi izvide. Pilon je, prema pisanju medija, uvjeravao Viteza da se nema čega bojati, da su tako radili i ranije i "nikome se ništa nije dogodilo". Vitez je svoje sugovornike navodno upozoravao kako ne namjerava raditi protiv zakona, a poslije su na natječaju posao dobile i neke tvrtke koje se ne spominju u razgovoru. Treba reći i kako je Josip Vitez krajem prošle godine smijenjen s čelne pozicije u Komunalcu.

Kako je i u vrijeme sastavljanja izbornih lista za Sabor Puljašić imao optužnicu, novinari su pitali premijera Plenkovića kako to da ga se tada stavilo na listu. "Na dan kada su se sastavljale liste predsjednik županijske organizacije dr. Željko Glavić, iz nekih svojih razloga, odustao je od kandidature. U toj situaciji htjeli smo imati nekoga iz Požege, kao središta županije, a kandidat je bio gospodin Puljašić. Ne možemo uvijek pogoditi. Ali pogreške možemo priznati, a i to je već veliki korak, od sedam milja", odgovorio je Plenković.

Inače, Puljašić već ima jedan kazneni predmet zbog kojeg mu je ukinut i saborski imunitet. Optužen je s još tri fizičke i dvije pravne osobe za subvencijsku prijevaru od približno milijun kuna, a vezano uz projekt dogradnje OŠ Dobriše Cesarića u Požegi. B.S.T./I.B.
Plenković: Podržavamo institucije da to rasvijetle, a ako se utvrdi nekakva odgovornost, neka odgovara
Najčitanije iz rubrike