Novosti
FRANCUSKI MINISTAR U PETRINJI I ZAGREBU

Razumijemo vašu želju za ulaskom u Schengen
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u četvrtak je u Petrinji rekao da svoj ranije dogovoreni posjet Hrvatskoj nije mogao početi bez posjeta potresom pogođenoj Banovini. "Htio sam početi ovo putovanje posjetom Petrinji i regiji da iskažem svoje suosjećanje i pokažem koliko smo u Francuskoj pogođeni time što se dogodilo ovdašnjem stanovništvu”, kazao je francuski šef diplomacije, i dodao da izražava solidarnost i sa spasiteljima koji rade izvrstan posao. Le Drian je rekao i kako se Francuzi sjećaju hrvatske podrške dok je gorjela pariška crkva Notre-Dame. Francuska je Hrvatskoj odmah nakon potresa poslala 240 šatora s opremom, a na putu je i šest stambenih kontejnera.

Le Drian, bivši ministar obrane u vladi socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, obišao je petrinjsku vojarnu i razoreno središte grada u pratnji svojih domaćina. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović Le Drianu je rekao kako je u Petrinji bila i Napoleonova vojska koja je ostavila traga na taj grad. "Nisam očekivao da ću tu naići na Napoleona", rekao je francuski ministar, a potom je posjetio i velelisnu lipu posađenu 1809., u vrijeme Ilirskih pokrajina.

Nakon razgovora s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu, Le Drian je rekao kako Francuska razumije želju Hrvatske za ulaskom u šengensku zonu. "Za to je potrebna suglasnost svih članica, a potrebno je i zadovoljiti tehničke uvjete", podsjetio je Le Drian te naglasio: "Moram pohvaliti Hrvatsku za sve napore koje je poduzela kako bi zadovoljila tehničke uvjete".

Na novinarsko pitanje može li Francuska jače lobirati za hrvatski ulazak u šengensku zonu u zamjenu za eventualni hrvatski odabir borbenih zrakoplova Rafalea, Le Drian je odbacio takvu tezu nazvavši je "doista vrlo hrabrom poveznicom".

"Zamislili ste da bismo mogli pomisliti na razmjenu Rafale za Schengen, no u odnosima to uopće ne ide tako. Danas postoje dodatna dva elementa za šengenski prostor i Francuska želi, a u tome nije jedina, temeljitu reformu, a to su upravljanje Schengenom i stalno ocjenjivanje ispunjavaju li zemlje članice kriterije za šengenski prostor", objasnio je francuski šef diplomacije.

Hrvatska će imati najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije od 1150 kilometara i njezin posao tehničke pripreme (za Schengen) nije završen, rekao je.

Hrvatska ulaže iznimne napore kako bi onemogućila nezakonite prijelaze granice i krijumčarenja migranata, rekao je Grlić Radman. Dodao je da Hrvatska podržava predloženi Pakt o azilu i migracijama.

S druge strane Hrvatska želi ojačati svoje vojne zračne snage, kazao je Le Drian te naglasio da takvu odluku zemlja donosi samostalno. "Koje će zrakoplove kupiti to je njezin suveren odabir", rekao je. Francuska je svoje borbene zrakoplove ponudila Hrvatskoj natječući se s Izraelom, Švedskom i SAD-om. "Naravno, bih volio da odabere Rafale i tu nema nikakve dvosmislenosti", dodao je Le Drian. H
Le Drian: Zamislili ste da bismo mogli pomisliti na razmjenu Rafale za Schengen, no to uopće ne ide tako
Možda ste propustili...