Sport
ŠVEĐANIN U DRESU VRIJEDNOSNICA OSIJEK

Clarance se iskazao
na domaćoj premijeri
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Vezani članci

HT PREMIJER LIGA KOŠARKAŠA

Vrlo loše izdanje iz prvog poluvremena bilo nenadoknadivo

Elijah Clarance prvi je Šveđanin koji je zaigrao za košarkaškog premijerligaša s Drave. Taj 22-godišnji bek šuter rođen u Malmöu stigao je u Vrijednosnice Osijek na kraju prošle godine, a na prve dvije utakmice u 2021. pokazao je da će Stipe Šarlija i momčad od njega imati koristi.


Naravno, neke ozbiljnije prosudbe nije pametno ni poželjno davati nakon ovako malog uzorka odigranih minuta, ali Clarance je dosta brzo počeo i opravdavati razlog zašto je i doveden među Brokere. Premijeru je imao u Zadru, gdje je u tijesnom porazu svoje nove momčadi (73:70) sudjelovao sa skromnih osam poena u 22 minute. No na domaćoj premijeri, gdje su Osječani prije dva dana poraženi od Furnira (76:83), tamnoputi Šveđanin ostvario je zavidne brojke. Bio je najučinkovitiji pojedinac dvoboja s 32 poena (šut 14-21, trice 1-6), dodao je četiri skoka, dvije asistencije, ali je imao i pet izgubljenih lopti. One su očito plod velike želje za dokazivanjem, ali i činjenice da do utakmice u Zadru Elijah nije igrao devet mjeseci.


- U vrijeme stanke nisam se zapustio, vježbao sam svakodnevno, nisam si smio dopustiti da u novi klub dođem nespreman. Zaželio sam se igre, a u Zadru sam napokon osjetio parket gdje nisam pružio ono što mogu i želim. Protiv Furnira je bilo već puno bolje, šteta je što smo prvo poluvrijeme loše odradili obrambene zadaće, to nas je na kraju koštalo. Ne mogu biti zadovoljan svojim učinkom kada smo na kraju poraženi - skromno će mladi košarkaš sa sjevera Europe, koji ima napadačke reference. Iskazao ih je dosad u karijeri na najbolji način 2018. u Chemnitzu, na EP-u za igrače do 20 godina. Tamo su hrvatski juniori igrali finale, a Šveđani su završili na 14. mjestu. No zato su se mogli pohvaliti da iz njihovih redova stiže prvi strijelac prvenstva. Na sedam utakmica nova akvizicija Vrijednosnica Osijek zabijala je 22,4 poena po utakmici, a u samo dva susreta bio je ispod 20 poena. Najviše je pak zabio Srbiji (27), koja pripada u krug najjačih selekcija.


- Te sam se godine vratio u Europu nakon što sam u SAD-u završio srednju školu te jednu godinu proveo na sveučilištu. Nisam puno igrao, bio sam i ozlijeđen, a nakon oporavka odlučio sam se na povratak. Izazov je bio igrati za nacionalnu vrstu, ali odlučio sam se potpuno posvetiti košarci i okušati se kao profesionalac - pojašnjava Clarance, koji je prve košarkaške korake načinio kod kuće u klubu Malbas. U SAD-u je igrao za srednju školu St. Maria Goretti (Hagerstown Maryland), gdje je posljednje godine imao prosjek od 18,7 poena, 4,7 skokova i 3,2 asistencije, a na Sveučilištu Illinois State odigrao je 21 utakmicu, gdje je za 11 minuta zabijao 2,7 poena. Devet dvoboja odradio je u dresu Frankfurt Skylinersa, a prije dolaska u Osijek je za Den Bosch Heores u 20 dvoboja imao učinak od 7,5 poena i 2,8 dodavanja. Prve brojke u novoj sredini puno su bolje, stoga Šveđanin smatra da je napravio dobar potez u karijeri.
- Došao sam u Vrijednosnice Osijek s ciljem da ostvarim daljnji napredak u karijeri. Mislim da sam izabrao dobru sredinu, a šteta što je počelo s dva poraza. No dobra smo momčad, vjerujem da ćemo uskoro krenuti i s pobjedama - priželjkuje prvi Šveđanin u osječkoj košarci, koji je naš brzinski razgovor na parketu završio hrvatskom riječi - hvala. N. Benčina
Elijah Clarance

igrač VROS-a

Došao sam s ciljem da ostvarim daljnji napredak u karijeri. Mislim da sam izabrao dobru sredinu, a šteta što je počelo s dva poraza
Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike