Osijek
KINEMATOGRAFI OSIJEK LAVOVSKI SE BORE

U Uraniji novi projektor, vjeruju u svoju publiku
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Bošnjak: Tko želi pogledati film, mi ćemo mu ga prikazati, makar bio sam u kinu

Imamo novi space shuttle u kinu! Ne pohrlite li sad na filmski program... jao vama! Objavila je to Marijana Bošnjak, direktorica Kinematografa Osijek, dajući na znanje ljubiteljima filmske umjetnosti da je glasovita Urania opremljena novim 4K laserskim projektorom, prvim takvim ne samo u Hrvatskoj nego i šire s obzirom na to da je taj model tek izišao iz proizvodnje.

Ulaganje u budućnost
Iako se u svojoj objavi i našalila, Marija Bošnjak vrlo ozbiljno radi svoj posao u branši koja je u pandemijsko vrijeme u vrlo nezavidnoj situaciji. Kina su neko vrijeme bila zatvorena, a sada otežano rade uz epidemijska ograničenja. Publike je malo, gledatelji se često mogu nabrojiti na prste jedne ruke. No u Kinematografima Osijek nadaju se da će si ulaganjem u budućnost tu budućnost i osigurati.

- Novi smo projektor nabavili zahvaljujući EU sredstvima, iz programa Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds. Od njih smo dobili 80 posto sredstava, ostatak smo pokrili iz vlastitih izvora. Također, u 2020. godini dobili smo od Ministarstva kulture 200.000 kuna, što su sredstva koja smo, uz vlastita, utrošili za uređenje kinokabine, kompletnu obnovu električnih instalacija i vanjsku rasvjetu. Instalirali smo i novi sustav za bežično praćenje konferencije, tako da nam ostaje riješiti još scensku rasvjetu i ozvučenje. Podsjećam da smo ranije obnovili vodovodne i kanalizacijske instalacije, sanirali krovište nad prostorijama uprave, postavili grijače na olucima... Također, promijenili smo sve stolice i uredili prostorije Kino kluba - ponosna je Bošnjak.

S obzirom na sva ulaganja u opremanje i osmišljavanje programa te publiku, i onu vjernu i onu novu, koja je u sve većem broju dolazila u omiljeno kino u gradskom središtu, u Kinematografima Osijek 2020. godinu dočekali su s velikim optimizmom. No planove je poremetila pandemija bolesti COVID-19.

- Godina 2020. trebala je biti najbolja poslovna godina Kinematografa Osijek u posljednja tri desetljeća. No dogodila se pandemija, pa nismo uspjeli ostvariti ni polovinu prometa iz 2019. Trenutačno nismo zatvoreni, ali kao da jesmo. Nemamo publike, nemamo filmova, prikazujemo samo festivalske naslove i ono malo filmova što se pojavi u distribuciji. Iako dominantan dio naše redovite publike nije za tzv. blockbustere, blokirana je filmska industrija u cijelom svijetu poremetila sve planove kinoprikazivača. Primjerice, Wonder Woman, pravi antitrumpovski film, prikazan je prekasno s obzirom na izbore u Americi, kao što će i novi Bond biti prikazan s prevelikim zakašnjenjem, nakon što se ispuše sva priča vezana uz novi nastavak - upozorava Bošnjak, naglašavajući kako je stanje u filmskoj industriji još uvelike neizvjesno - početak snimanja mnogih najavljenih filmova odgođen je do daljnjega. Filmoljupci su se stoga okrenuli "alternativim izvorima". No, za one koji bez kina ne mogu i ne žele, u Uraniji prikazuju filmove.

Troškovi i prihodi
- Tko poželi pogledati film u kinu, mi ćemo mu ga prikazati, pa makar bio sam u gledalištu. Ne želimo dodatno kažnjavati svoju vjernu publiku. No mi smo privatna tvrtka, potpore su tek sporadične i nedovoljne, zbog čega ne znamo koliko ćemo još izdržati. Nitko, osim valjda farmaceutske industrije, nema toliko unutarnjih rezervi da ne bi pokleknuo nakon godinu dana krize. Hladni pogon košta, a trošak samo jedne projekcije iznosi oko 2000 kuna. Pa mi sada nemamo toliki prohod za mjesec dana! Imamo šestero zaposlenih i otkaze nismo dijelili, a plaću smo isplaćivali. No, s obzirom na sve troškove, ako se život ne vrati u normalu, i mi ćemo morati posegnuti za bolnim rezovima. Ipak, nadam se da se to neće dogoditi, jer tek ćete vidjeti kakve sve programe pripremamo za svoju publiku - odlučna je Marijana Bošnjak.

“Vizionari uvijek idu naprijed, a dobar tim uvijek ima rezultat, pa i onda kad se čini da ovaj izazov neće preživjeti”, poručuju publici iz Kinematografa. Podrška, vjerujemo, neće izostati.

Ivana Rab Guljaš
6

zaposlenih imaju Kinematografi Osijek. Otkaze nisu dijelili, plaće isplaćuju, unatoč pandemiji
REPERTOAR
Do 20. siječnja na repertoaru su filmovi Dok nas vjenčanje ne rastavi i Izgubljeni na hirizontu. Prvi govori o organizatorici vjenčanja koja se zaljubi u tuđeg mladoženju, a drugi je napeta priča o preživljavanju. U Kino klubu prikazuju se dva europska naslova: obiteljska sportska avantura Najnogometaši i melankolično-humoristični kaleidoskop O beskraju. Na repertoaru su i psihološki triler Bježi te sinkronizirani crtići Medo sa sjevera i Duša.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike