Regija
TUŽBA NA OPĆINSKOM SUDU - TOMOKOVIĆ:

Šutalovi se vijećnici hvale donacijama iz neisplaćenih naknada
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Većina vijećnika, zbog objava o donacijama VNL-a, pita se jesu li samo oni ostali bez naknada, ili Šutalo “opet obmanjuje javnost”
VALPOVO - Nezadovoljan što se već duže vrijeme na društvenim mrežama pojavljuju objave o tome kako članovi Valpovačke nezavisne liste, predvođeni gradonačelnikom Matkom Šutalom, neprestano daruju svoje sugrađane u potrebi, ali i druge ustanove, priopćenjem za javnost obratio nam se nezavisni vijećnik uskoro i službeno raspuštenog Gradskog vijeća Valpova Marko Tomoković, želeći upozoriti na neistine koje se na taj način konstantno plasiraju u medijima.
Inat, ili nema novca?
"U jednoj od posljednjih objava VNL-a pod nazivom ‘Vrijedna donacija u vrijeme blagdana‘, stoji kako su ‘novčanom donacijom od 3000 kuna, koja dolazi iz njihovih vijećničkih naknada i dobrovoljnih priloga‘ vijećnici VNL-a pomogli sufinancirati vozački ispit jednom mještaninu Šaga. Bilo bi zanimljivo čuti iz kojih je to vijećničkih naknada darivan ovaj mještanin, kada se lako može provjeriti da vijećnicima Gradskog vijeća Valpova naknade nisu isplaćivane cijele prošle godine! Jedine naknade koje su vijećnici u 2020. godini primili bile su zaostale naknade iz 2019. godine, a za cijelu prošlu godinu nije nam isplaćena nijedna kuna, iako prema zakonu imamo to pravo", upozorio je Marko Tomoković, napomenuvši kako bi i on rado svoju naknadu darivao potrebitima – da ju je dobio.

Na to je kaže, upozorio i prije nekoliko sjednica, ali i na posljednjoj sjednici Vijeća, kada je gradonačelnika Šutala pitao radi li se tu o nekoj vrsti političkog obračuna i inata, ili o tome da Grad Valpovo nema novca? Navodi i da na prvi upit nikakav konkretan odgovor nije dobio, nego samo odgovor da će do kraja (sada već prošle) godine, ako bude sredstava, naknade biti isplaćene, iako nije riječ o velikim iznosima: gradski vijećnici mjesečno bi trebali primati po 450 kuna, zamjenik predsjednika Vijeća 1200, a predsjednik Vijeća 2000 kuna.

"S obzirom na to da se Šutalova nezavisna lista često hvali ‘donacijama iz vijećničkih naknada‘, odlučio sam podignuti tužbu na Općinskom sudu u Osijeku - Stalnoj službi u Valpovu. Osim toga, gradonačelnika Šutala upozorio sam (što bi on kao pravnik trebao vrlo dobro znati), da će se, ako dođe do tužbe, stvoriti dodatni i nepotrebni troškovi za Grad Valpovo. Gradonačelnika očito to nije previše zabrinjavalo, ili je očekivao i to preokrenuti u svoju korist manipulativnim potezima i jeftinim spinovima koji, nažalost, kod određenog broja građana i dalje prolaze. Jer, ako vijećnici ne dobivaju vijećničke naknade, zašto vijećnici VNL-a tvrde da doniraju svoje naknade? Ili ih možda neki ipak dobivaju, a da mi ostali to ne znamo?", pita se nezavisni Tomoković.

Izborno obećanje
Podsjeća i na nedavni slučaj kada je VNL ladimirevačkom vrtiću donirao maglomat koji je, navodno, također bio financiran iz "vijećničkih naknada i dobrovoljnih priloga" i kada je također bilo rečeno kako se "vijećničke naknade isplaćuju, ali da vijećnici VNL-a svoje naknade doniraju".

Tomoković podsjeća kako je još krajem ožujka predložio da gradonačelnik i zamjenica ne dobivaju plaću, jer su u kampanji 2017. govorili kako će biti volonteri, kao i da vijećnici ne dobivaju naknadu u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. "Nisu mi čak niti odgovorili na taj prijedlog. Tužba mi je zbog toga bila posljednji način i opcija da se Matka Šutala konačno prisili da krene postupati sukladno zakonskim odredbama i odlukama", pojašnjava Tomoković, informirajući nas da je sudac njegovu tužbu ovoga tjedna proslijedio Gradu Valpovu, koji bi se o cijelom slučaju trebao očitovati u roku od 30 dana.

Cijeli slučaj i objašnjenja gradonačelnika predsjednik Gradskog Vijeća Dejan Pisačić (HDZ) nazvao je obmanom javnosti.

Lidija Aničić
“Politikanstvo i priprema za izbore”
Predsjednik Vijeća Pisačić upozorio je da se nikada u povijesti Valpova nije dogodilo da vijećnici cijele godine nisu dobili ni kune vijećničke naknade, čak ni u vrijeme kada je Grad imao “tri puta manje prihode izvornog proračuna nego sada”. “Priča o donacijama iz vijećničkih naknada VNL-a koja se uporno plasira građanima, čisto je politikanstvo i priprema za izbore s gradskim novcem. Takva je varijanta moguća jedino ako je gradonačelnik našao način da isplati naknade samo svojim vijećnicima, a drugima ne, što je težak prekršaj i protuzakonit čin, ili gradonačelnik opet govori neistine”, poručio je Pisačić.
Šutalo na Vijeću
Slučaj naknada na posljednjoj je sjednici Vijeća komentirao i Šutalo poručivši kako je “VNL podnosio zahtjeve za ukidanjem vijećničke naknade koji nisu prihvaćeni. Naknade koje su im dosad isplaćene usmjeravaju za doniranje, a za istu namjenu koriste i vlastita sredstva”.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana