Regija
MAROŠEVCI OBOGAĆUJU TURISTIČKU PONUDU

Kuća za odmor - autentičan
način života stare Šokadije
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
U kući je više od sto godina star Alt Deutsch namještaj od punog drveta
ŽUPANJA - Marko Maroševac iz Županje, neumorni čuvar tradicije i narodnih običaja te aktivni predsjednik dviju udruga, KUD-a "Tomislav" i Konjogojske udruge "Stari graničar", u kojima su aktivni i članovi njegove obitelji, uskoro će obogatiti turističku ponudu u gradu na Savi i turistima ponuditi nešto sasvim novo.Privodi kraju i uređenje kuće za odmor u Ulici Vladimira Nazora, stare više od stotinu godina, u kojoj je sa suprugom Katom odlučio sačuvati autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije. Na takvom se imanju, koje se prostire na više od 2000 kvadrata, a koje odiše tradicijom i starinskim načinom života, čovjek vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi, i bar se na trenutak odmakne od užurbane svakodnevice. U kući su tri sobe, kuhinja, blagovaonica i kupaonica. Namještaj kojim je opremljena također je star više od stotinu godina. Pojedini komadi obiteljsko su nasljeđe, a neke su kupili, pomno ih odabirući. Namještaj od punog drva, nadahnut staronjemačkom renesansom, nosi oznake stila popularno nazvanog Alt Deutsch, omiljenog na našim prostorima u drugoj polovini 19. stoljeća.

- Sav namještaj u kući jako je vrijedan, ljudi su nam mnogo toga nudili, ali točno smo znali što hoćemo te smo to i nabavili - kaže Marko.

U ambaru će biti uređena suvenirnica, ne samo za rukotvorine koje izrađuju vješte ruke supruge Kate, nego će prostor za izlaganje ponuditi i zainteresiranim sugrađanima za njihove zanimljive tradicijske uratke, a posjetitelji će ih moći ondje i kupiti. Maroševci, inače vrlo susretljivi domaćini poznati po svojoj gostoljubivosti, pobrinut će se da gostima ništa ne nedostaje. Marko će ih s velikim zadovoljstvom provozati i fijakerom i predstaviti im Županju, grad bogate povijesti i kulture, prvog igranja nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, grad kulena, šećera, dobrih tamburaša...

- Takve ponude u Županji zasad još nema, i zato sam se odlučio urediti kuću za odmor, a ne apartmane. Moći ćemo ponuditi smještaj za ukupno sedam osoba i vjerujem da će se gostima svidjeti - ustvrdio je.

Marko je vlasnik poljoprivrednog obrta Galović-Ivić "Markovi kućari", sa širokom lepezom djelatnosti. Bavi se ratarstvom, obrađuje oko 30 hektara zemlje, i stočarstvom. Na svome gospodarstvu ima sedam krava, junad, sedam konja, a u obrtu je i djelatnost proizvodnje pekmeza, sireva, prijevoza putnika konjskim zapregama...

- Odlučili smo se više bazirati na turizam, svjesni smo toga da je zasad na kontinentu teško živjeti od turizma, ali uz ratarstvo i stočarstvo može se ostvariti pristojan prihod. Trudit ćemo se i dalje se razvijati, gostima nuditi dodatne sadržaje i mogućnosti te svojom ponudom nastojati postati prepoznatljivi - ističe. Napominje da nije pobornik odlaska mladih iz Hrvatske, a želja mu je da i njegova djeca, sinovi Karlo i Josip te kći Marija, ostanu i da se bar jedno od njih bavi poljoprivredom i nastavi obiteljsku tradiciju.

- Situacija je teška, ali biti tuđi rob u tuđoj zemlji još je gore. Trebamo ostati na svome i boriti se za bolje sutra - zaključuje ovaj neumorni
Županjac.

Marija Lešić Omerović
“MARKOVI KUĆARI”
Obiteljska kuća Maroševčevih u Šantavi rodna je kuća poznatog pučkog pjesnika, čika Đuke Galovića, koji je umro 2015., a Grad Županja odao mu je počast otkrivanjem spomen-ploče. Ta je tradicijska šokačka kuća sagrađena 1900. godine kao zadružna kuća s pripadajućim objektima: kućari, štagalj i štala, bunar i đeram, ambar te krušna peć. Dvije su sobe uređene u šokačkom stilu, imaju veliku zbirku narodnih nošnji, a posjetiteljima nude svoje proizvode: razne vrste domaćeg sira, suhomesnate proizvode, svježi kruh i lepinje iz krušne peći, pekmez, liker, rakiju… Svakom putniku namjerniku rado će pokazati nekadašnji život starosjedilaca – Šokaca kroz prezentaciju tradicijskog načina života, a svi zainteresirani s domaćinima se mogu i aktivno uključiti u sve sezonske poslove.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike