Ekonomija
PROIZVODE HLADNO PREŠANO SUNCOKRETOVO ULJE

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
U OPG-u Vilić mogu proizvesti 7 litara hladnog prešanog suncokretovog ulja na sat

Kada živiš u Baranji, nije neobično raditi i živjeti od baranjskih polja.


Osobno sam odmak od tradicionalne ratarske proizvodnje napravio tako što sam se odlučio okušati u preradi, odnosno stvaranju gotovog prehrambenog proizvoda, priča tridesetsedmogodišnji poljoprivredni tehničar iz Darde, Branislav-Bane Vilić, vlasnik istoimenog OPG-a koji se, najvjerojatnije jedini u Baranji, a među rijetkima u široj regiji, bavi proizvodnjom hladnog prešanog suncokretovog ulja za daljnju prodaju.


- Poljoprivredom se bavim od malih nogu. Kako je vrijeme odmicalo, shvatio sam da bi bilo bolje i isplativije vlastitu sirovinu finalizirati u obliku gotovog proizvoda. Odlučio sam se za proizvodnju ulja, ali ne onog koje se može kupiti u svakoj trgovini, već hladno prešanog - priča Branislav, naglašavajući kako je početku proizvodnje prethodilo ''istraživanje'' na Internetu i učenje o blagodatima takve vrste ulja. Osnovao je vlastiti OPG koji je proizašao iz većeg, obiteljskog OPG-a. Površine u sklopu njegovog gospodarstva prijavio je u ekološku proizvodnju, s kojom se ne može početi ''sutra'', već je određeno razdoblje potrebno pričekati. U međuvremenu krenuo je u nabavku strojeva i pripremu prostora tada još buduće uljare.

- Osim potpore uže i šire obitelji, pomoć u realizaciji zamišljenog projekta bila je potpora LAG-a Baranja, kroz natječaj za male poljoprivrednike. S tim sam sredstvima uspio realizirati zamišljeno i prošle godine polako krenuo u proizvodnju - kaže, dodajući kako je u strojeve, opremu, ambalažu (…) uložio 100-injak tisuća kuna. Prošla je godina protekla u znaku testiranja proizvoda, dakako ''na vlastitoj koži''. Vilići su, ujedno, počeli i istraživati tržište.


- Ovaj proizvod nije karakterističan za ruralne sredine. Ljudi sa sela misle da se zdravo hrane, u što nema sumnje, ali ne baš onako kako zamišljamo. Do nedavno smo, primjerice, svi kupovali rafinirano suncokretovo ulje u trgovinama po cijeni od osam, devet kuna. No, razlika između rafiniranog i hladno prešanog ulja je ogromna. Cilj rafiniranja je produljenje trajnosti ulja na policama. Dakle, da bi dobili takozvano konzumno ulje, sjeme suncokreta potrebno je podvrgnuti različitim ekstrakcijama i propuštanju kroz adsorbense. Dolazi do uklanjanja viška slobodnih masnih kiselina, a adsorbensi vežu na sebe obojene tvari poput karotenoida i sličnih, što znači da ulje na taj način postaje jednolično i vjerojatno za neke ljude vizualno prihvatljivije - objašnjava Branislavova supruga Bogdanka, nastavljajući kako na taj način ulje gubi ljekovite tvari. S druge strane, postupkom hladnog prešanja sjemenki, koštica ili jezgre dobiva se sirovo ulje koje ide na pročišćavanje zbog dobivanja finalnog proizvoda. Iako se zbog trenja stvara mala količina topline, ulje se ne izlaže realno nikakvoj vanjskoj toplini, pa se zbog toga kaže da je to hladno prešano. Tako proizvedena ulja zadržavaju hranjivu vrijednost, okus i miris, bogata su antioksidansima i vitaminima, većina ih ima ljekovita svojstva a pomažu i u poboljšanju imunološkog sustava, što je u COVID ''ludilu'' posebno važno. Kapacitet stroja je približno sedam litara ulja na sat a sama proizvodnja nije zahtjevna. Do sada je njegov OPG proizveo 200-injak litara hladno prešanog suncokretovog ulja a u ovisnosti o tržištu, proizvodnju će povećavati.
- Trenutačno raspolažem poljoprivrednom površinom veličine 3,5 hektara, prijavljenom za ekološku proizvodnju. Ako se ukaže potreba, za ekološku proizvodnju mogu prijaviti još određeni broj hektara i nakon određenog vremena povećati proizvodnju ulja - ističe. Proizvod pakira u staklenu ambalažu od litre, 500 ml i 250 ml, te plastičnu bocu zapremine jedne litre. Hladno prešano suncokretovo ulje s etiketom OPG Vilić može se, za sada, kupiti na ''kućnom pragu'' u darđanskoj Zagrebačkoj ulici, a zainteresirani više informacija mogu dobiti na Facebook stranici Hladno prešana ulja iz Baranje - OPG Vilić. Ulja dostavlja i poštom a u budućnosti u planu ima i web shop...

Ivica Getto

U ponudi i ulje od konoplje
Budući da se u nabavljenom stroju ne prerađuje samo suncokret, u OPG-u Vilić odlučili su proširiti asortiman. ''Stroj je višenamjenski jer se parametri mogu mijenjati. Stoga sam odlučio proizvoditi i ulje od konoplje, za sada u manjim količinama, a u ponudi će vrlo brzo biti još i brašno od konoplje odnosno pira, jer sam u procesu nabave kamenog mlina'' priča Branislav. Da nije krize prouzročene pandemijom koronavirusa, njegov bi OPG najvjerojatnije proizvodio i ulje od lana. ''S proizvodnjom smo već trebali početi, no problem je što kod nas nema certificiranog sjemena lana. Pronašao sam ga u Mađarskoj, ali su uoči isporuke zatvorene granice'' žali se Branislav. No, kao i svi, nada se što bržoj normalizaciji situacije i vremenima kada će se proizvodi OPG-a Vilić naći na trpezama diljem Hrvatske. n
Zadržana hranjiva vrijednost
Hladno prešano ulje od suncokreta zadržava hranjivu vrijednost, ima okus i miris a bogato je antioksidansima
Najčitanije iz rubrike