Kultura
DRAŽENA VRSELJA O GODINI IZAZOVA, NEMOGUĆIH SITUACIJA I TRAGEDIJA

Samo smo u prosincu program mijenjali barem desetak puta
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Mislim da ćemo odustati od "Ljubavnog napitka", osim ako se dogodi čudo

Prošla je sezona počela optimistično, a kako uvijek moramo vezano uz sezone spomenuti godinu, bolje da se osvrnem na, evo, sada već prošlu, 2020., godinu posvemašnjih izazova, nemogućih situacija i tragedija. Ozbiljna planiranja zahtijevaju bar dvije godine unaprijed detaljnih programskih hodograma, a ovih dana, već od polovine prosinca 2020., uhvatimo se da na kolegijima planiramo tjedan po tjedan, jer drukčije ne ide. Samo smo prosinac, što se planiranih događanja tiče, promijenili barem desetak puta - svemu unatoč i nakon gotovo godinu dana, još uvijek pomalo u nevjerici ističe Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku.


Skinuli su s repertoara Koncert za Silvestrovo planiran kao novina s namjerom da se publika bar na nekoliko sati prisjeti nekih ‘normalnih vremena‘. Mislili su da je zanimljivo uz arije iz opereta iz mjuzikala ispratiti staru godinu, čak i sa smanjenim brojem mjesta u gledalištu.

Radost i optimizam

- Doista nam svima treba malo radosti i optimizma. Nažalost, tragedije izazvane potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji jednostavno su ovoga trenutka toliko evidentne i ničim se ne mogu prevladati da smo koncerte odlučili izvesti u siječnju. Dapače, želja nam je uprizoriti niz predstava i koncerata pod nazivom Humanitarni program za Sisačko-moslavačku županiju i sva sredstva prikupljena prodajom ulaznica doznačiti na žiroračun otvoren u tu svrhu - napominje intendantica, dodajući da su, planirajući ovu sezonu, doista vjerovali da će početi s normalnim radom u kazalištu, no brojke (prema epidemiološkim mjerilima) nisu bile obećavajuće. Rujan je započeo prilično drukčije nego ikada i već su na samom početku imali potpuno drugi način upisa građanske pretplate.


Svjesni su bili da će biti izvjesnog otpora i sumnji, no doista su zahvalni svakom pretplatniku koji je svojim upisom u ova teška vremena pripomogao radu kazališta.


- Molili smo pretplatnike da odustanu od svojih uobičajenih mjesta i pretplata bude tek samo "upis", a mjesta ćemo osiguravati prema trenutačnim preporukama stožera o mogućem dopuštenom broju publike - kaže Dražena Vrselja.


Od rujna su uspjeli izvesti komediju Trenk iliti divji baron, čija je premijera bila 25. rujna, kao uopće prva premijera, i bila je to velika ansambl predstava u režiji Marija Kovača. Već tada su imali propisane epidemiološke mjere, posebice za gledatelje. Posebna se pozornost poklanjala sad već uobičajenim mjerama: dezinficiranje prostora, mjerenje temperature, uzimanje osobnih podataka, poseban način smještanja posjetitelja i sl.


- Sve su probe bile odvojene od ostalog umjetničkog dijela, posebice opere. Usporedno s radom na ovoj dramskoj premijeri nastavili smo s intenzivnim radom na operi Samson i Dalila, u režiji Roberta Boškovića. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Duška Dešić. Tu smo operu prolongirali već drugi put. Prvi planirani datum bio je 25. svibnja, zatim 9. studenoga, a kada ćemo ju konačno premijerno izvesti, ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji i odlukama Stožera civilne zaštite. Predstava je praktički gotova scenografski, kostimografski, glazbeno. Potrebno je otprilike dva tjedna rada na pozornici, orkestralnih proba i uobičajenih generalnih, i mi smo spremni. Još su uvijek na snazi preporuke neizvođenja opernih, operetnih predstava i mjuzikla - kaže čelna osoba osječkoga HNK.


Što se tiče produkcija i izvođenja uobičajenog repertoara na početku nove kalendarske, ponovo se sve vrti oko parametara ograničenog broja dopuštenog broja posjetitelja u gledalištu i nemogućnosti velikog broja izvođača na pozornici te broja članova orkestra u rupi orkestra. To je zasigurno ozbiljan, ograničavajući čimbenik zašto trenutačno ne rade probe za Koncert klasične glazbe koji je svake godine upravo u siječnju imao svoju premijeru.
Promišljaju alternative

- Vrlo je deprimirajuće posložiti sve elemente tako da je sve prema preporukama, a opet imati scensko-glazbeno događanje u svojoj cjelini. Ista je stvar i s velikim dramskim ansambl predstavama. No, kako god, ne preostaje nam ništa drugo nego promišljati alternativne, manje programe, čekajući normalizaciju stanja vezanih uz pandemiju - ide naprijed intendantica, koju veseli što su unatoč neprilikama dogovorili premijeru Čehovljeva Višnjika, koji se nakon premijere na OLJK-u seli kao premijerna izvedba na kazališnu pozornicu. Predstavu će, kao i otvorenu izvedbu, režirati Dražen Ferenčina. Koprodukcija s GDK-om Gavella pokazala se kao dobar put zajedničkih kazališnih promišljanja i djelovanja, što - dodaje Dražena Vrselja - pokazuje i šest nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta.


- Veliku je radost i uspjeh ponijela i Antonija Mrkonjić, koja je za ulogu Anje dobila nagradu u kategoriji mlade glumice do 28 godina. Montaža scene i probe započinju polovinom mjeseca, a premijera je 22. siječnja. Dakako, opet ćemo imati situaciju posebnog smještanja građanskih pretplatnika i još jednom hvala svakom pojedinačno na razumijevanju posebnih pravila ponašanja - iskreno je zahvalna Dražena Vrselja.


Zahvalna je i ponosna što su i balet Orašar izveli šest puta tijekom prosinca, s podnaslovom Božićna minijatura. Upravo zbog mjera smanjili su broj izvođača i koristili glazbenu matricu. Voditelj Plesne skupine, Vuk Ognjenović odradio je zahtjevan posao i složio balet tako da je sve odgovaralo epidemiološkim preporukama, a opet su zadržali ozbiljnu koreografsku i dramaturšku osnovu priče.


- Ponovit ćemo Orašare opet u veljači - najavila je intendantica.


Već treću godinu zaredom uključuju se u akciju Nosim crveno, koju je prvi u Hrvatskoj osmislio i proveo Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ-a, upozoravajući na važnost podizanja svijesti i prevencije moždanog udara kod žena. Na tom tragu i ove će godine izvesti dramsku premijeru. Tekst Slawomira Mrožeka Udovice režirat će Jasmin Novljaković, a premijera je 5. veljače.


U tijeku su i online probe dramske premijere planirane za kraj ožujka, a radi se o tekstu Dječak koji je govorio Bogu Damira Mađarića, a prema dramatizaciji i u režiji Same M. Streleca.


- Eto, vidljivo je da nam je najveći problem pokretati glazbeni dio programa. Jednostavno treba pričekati, no opet svakodnevno trenirati. Namjerno tu riječ koristim, jer upotrijebiti riječ vježbati značilo bi da smo u normalnim uvjetima rada, što nismo i da možemo izići s premijerom Samsona i Dalile za dva tjedna, što ne možemo. Mislim da ćemo do kraja sezone morati odustati od planiranog Ljubavnog napitka jer ne vidim vrijeme za probe. Možda se još dogodi neko čudo, ali to bi doista bilo čudo - realna su intendantičina očekivanja.

Milijun i pol u plusu

Realno je i što su na kraju 2019. ostvarili zapažen pozitivni rezultat poslovanja od 1.531.622 kune.


- Osjetno smo smanjili godinama rastući kumulirani gubitak. Bili smo na putu planiranog pozitivnog poslovanja i u prošloj godini, ali i svi smo svjesni da je u pandemiji svima smanjen vlastiti prihod, pa tako i kazalištu. Pri kraju je izrada završnog računa, pa ću uskoro imati i konačan financijski rezultat. Jesam li zadovoljna? U danim okolnostima smo se doista ponašali kao dobri gospodari, ne zapostavljajući i ne zanemarujući maksimalno visoka umjetnička mjerila koja moraju biti odrednica i imperativ u radu HNK u Osijeku. U skladu sa svim, jesam, zadovoljna sam - odlučno kaže Dražena Vrselja, svjesna da će prošla godina zasigurno ostaviti mnoge tragove u životu i radu ne samo osječkog kazališta nego i ukupne kulturne scene u Hrvatskoj.
- Ovdje se ne radi samo o financijskim gubitcima nego i o potpuno poljuljanom sustavu kontinuiranog umjetničkog stvaranja. Nacionalne su kuće veliki sustavi koji zahtijevaju vrlo složen način planiranja. To je živo i svakodnevno stvaranje koje reagira na dnevne promjene, a za osnovu ima pojedinca kao nezamjenjive jedinke. Hrvatsko narodno kazalište nastavlja s radom od prvog dana nove, planirajući rad predstava na radost naših posjetitelja. Nastavljat ćemo nadahnjivati ljude, pokušavati odgovoriti na sve bremenitosti svakodnevnice, ulijevati nadu i radost. U ime HNK u Osijeku, želim svim ljudima dobre volje sretnu, zdravu i nadahnutu novu 2021. - zaključila je Dražena Vrselja.

Narcisa Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike