TvObzor
DOKUMENTARAC “DO GRLA U PLASTICI” NA HRT-U

Priča o jednoj od najvećih prijetnji u ljudskoj povijesti
Objavljeno 15. siječnja, 2021.

Naš plavi planet suočava se s jednom od najvećih prijetnji u ljudskoj povijesti. Trilijuni komada plastike zagušuju život na Zemlji, život svake morske životinje - od najmanjeg planktona do najvećeg sisavca. Možemo li nešto poduzeti prije negoli bude prekasno? Biologinja Liz Bonnin posjećuje znanstvenike koji rade na najnovijim istraživanjima vezanima uz plastiku. Surađivat će s nekima od vodećih svjetskih biologa i ekologa kako bi zajedno otkrili stvarnu prijetnju koju plastika predstavlja za naše oceane, i što to znači za budućnost svih živih bića na planetu, pa tako i nas ljudi.

Liz Bonnin proputovat će više od 16.000 km da dođe do udaljenog otoka uz australsku obalu na kojem se gnijezdi morska ptica, tzv. mesnatonogi zovoj. Tek izlegli ptići ne mogu povratiti pojedenu plastiku, pa im se ona nakuplja u želucu umjesto hrane. Liz će posjetiti i Koraljni trokut koji se proteže od Papue Nove Gvineje do Solomonskih otoka kako bi se ondje pridružila vrsnim znanstvenicima koji nastoje proniknuti zbog čega je plastika tako smrtonosna za koraljne grebene, krhki ekosustav na kojem živi 25 posto cjelokupne morske flore i faune.

Najveće svjetske rijeke pretvorene su u goleme plastične tokove, njima u oceane pristiže 50 posto ukupnog plastičnog otpada.

Plastika koju bacamo u fokusu je pozornosti većine, no glavninu plastičnog otpada u oceanima proizvodi industrija, a ribarska industrija najveći je zagađivač oceana. Svijet se tek sada budi i postaje svjestan krize, a u filmu ćemo saznati jesu li znanstvenici pronašli ikakva rješenja.

Dokumentarni film redatelja Toma Watt-Smitha, na rasporedu je u subotu, 16. siječnja, u 20.05 sati, na HRT-u 2.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike