Novosti
SEIZMOLOŠKA SLUŽBA

Novi uređaji odmah idu na petrinjsko područje
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Seizmološka služba RH dobila je po 20 kompleta novih seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna koje će ovaj tjedan postaviti na petrinjsko seizmički aktivno područje.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo je nabavu opreme za Prirodoslovno-matematički fakultet. "Želio bih zahvaliti Seizmološkoj službi na svemu što je do sada odradila i napravila. Nažalost, Seizmološka služba je nekako samozatajna i na površinu ispliva u nekim ne previše sretnim vremenima kada se događaju velike katastrofe", izjavio je ministar Radovan Fuchs.


Dodao je da su instrumenti već ranije bili u pregovorima, a da sada zbog brze realizacije već u četvrtak idu na teren. "Duboko sam uvjeren da je to početak", naveo je.
Dekan zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić istaknuo je kako je oprema nabavljena u rekordnom roku. Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić istaknula je kako su te instrumente dobili na inicijativu Vlade RH. "Seizmološkoj službi i seizmologiji u ovom trenutku bilo je izuzetno važno da nam brzo dođu ti instrumenti kako bi ih mogli što prije postaviti na seizmički aktivno područje, a sada je to Petrinja, kako bi se što više saznalo o strukturi zemlje ispod tog područja", objasnila je. Dodala je da će novi instrumenti ostvariti ono što su željeli - da od brojnih naknadnih potresa prikupe što više informacija o svemu što se trenutačno događa. H
Možda ste propustili...

PORTAL ZA PREGLED CIJELOG POGOĐENOG PODRUČJA

Snimke dronovima pokazuju razmjere štete od potresa

OPORBA O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Obuhvatiti poslijeratnu obnovu u cijeloj zemlji

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA O ISPLATI DODATKA ZA RAD S COVID BOLESNICIMA

Svima pravedan obračun povećanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

2

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

3

IZ BANOVINE U SLAVONIJU

Petrinjke: Kuća će se obnoviti, važno je sačuvati život