Novosti
SEIZMOLOŠKA SLUŽBA

Novi uređaji odmah idu na petrinjsko područje
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Seizmološka služba RH dobila je po 20 kompleta novih seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna koje će ovaj tjedan postaviti na petrinjsko seizmički aktivno područje.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo je nabavu opreme za Prirodoslovno-matematički fakultet. "Želio bih zahvaliti Seizmološkoj službi na svemu što je do sada odradila i napravila. Nažalost, Seizmološka služba je nekako samozatajna i na površinu ispliva u nekim ne previše sretnim vremenima kada se događaju velike katastrofe", izjavio je ministar Radovan Fuchs.


Dodao je da su instrumenti već ranije bili u pregovorima, a da sada zbog brze realizacije već u četvrtak idu na teren. "Duboko sam uvjeren da je to početak", naveo je.
Dekan zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić istaknuo je kako je oprema nabavljena u rekordnom roku. Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić istaknula je kako su te instrumente dobili na inicijativu Vlade RH. "Seizmološkoj službi i seizmologiji u ovom trenutku bilo je izuzetno važno da nam brzo dođu ti instrumenti kako bi ih mogli što prije postaviti na seizmički aktivno područje, a sada je to Petrinja, kako bi se što više saznalo o strukturi zemlje ispod tog područja", objasnila je. Dodala je da će novi instrumenti ostvariti ono što su željeli - da od brojnih naknadnih potresa prikupe što više informacija o svemu što se trenutačno događa. H
Možda ste propustili...