Sport
HRVOJE HORVAT IZ EGIPTA

Svako očekivanje PCR testa poseban je stres
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Ako sam dobro brojio, testiran sam već 34 puta. Neka u Egiptu ta brojka bude i preko 40, kaže trener NEXE-a i Linin pomoćnik

Prvi raport iz Egipta s poprišta Svjetskog rukometnog prvenstva Hrvoje Horvat "podnio nam" je preko Vibera. Na Whatsapp aplikaciji blokirani su pozivi. Moguće je samo poslati poruku, pa smo Viberom "prevarili egipatske tajne službe".

No, trener NEXE-a i pomoćni trener reprezentacije Hrvatske nije otkrio ništa što bi kompromitiralo egipatsku državu i organizatore Svjetskog prvenstva. Štoviše, u sadašnjim uvjetima dojmovi su uglavnom pozitivni.

- Dojmovi i atmosfera su pozitivni, ali ono što je srećom negativno su naši PCR testovi, tako da je postavljen prvi preduvjet za naš nastup na Svjetskom prvenstvu. Mogu vam priznati da je svako očekivanje rezultata uvijek određeni stres i neizvjesnost.

Sat vremena do dvorane
Koliko ste se puta uopće ove godine testirali?

- Ne znam jesam li točno brojio, ali 33 ili 34 puta! Od početka sezone. I uvijek ti ostaje strepnja hoće li test biti pozitivan na COVID. Ovdje ćemo imati obvezu testiranja nakon svake utakmice. Ne bih imao ništa protiv da broj mojih testova u Egiptu prođe brojku 40. Bez obzira na to što guranje štapića u nos nije baš ugodno, značilo bi to da će nas testirati sve do završnice.

Sudionici Svjetskog prvenstva smješteni su u, kako to nazivaju, balon. U prijevodu, radi se o turističkom resortu u Aleksandriji, gdje će Hrvatska boraviti prvih tjedan dana.

- Mnogi nemaju predodžbu, ali Aleksandrija ima pet milijuna stanovnika, više nego cijela Hrvatska. Osim povijesnog, to je i turističko središte. Mi smo tako u jednom turističkom resortu. Kako bi se ušlo u njega, morali smo obaviti testiranje, a testirano je i kompletno osoblje. Smještaj je doista vrlo korektan, ako bude ovih dana i hrana na tom nivou, bit ćemo jako zadovoljni. Mala zamjerka je udaljenost od dvorane, treba nam otprilike sat vremena.

Jedino gdje će se igrači moći kretati je unutar resorta. Ima li kakvog sadržaja?

- Jedini sadržaj su nam treninzi, videoanalize, dogovori... Naravno da je koncentracija na prvenstvo, ali i u resortu imamo mogućnost prošetati, odraditi lagano trčanje.

Japan je izazov
Svjetsko prvenstvo igrat će se bez publike, ali i bez novinara osim onih službenih kao i predstavnika nositelja TV prava. Iskreno, jeste li to doživjeli kao olakšanje?

- Bez obzira na to što ponekad zna to odvući koncentraciju s najvažnijega, ipak se radi o Svjetskom prvenstvu. Igrači pa i mi svi ostali već smo svjesni kako je to naša obveza kao i trening ili utakmica. Ovo su nezgodna vremena, a kao i na sve ostalo, moramo se prilagoditi i na drukčiji način komunikacije s medijima.

Hrvatska kreće sutra protiv Japana. Čini se kako je to postala puno ozbiljnija reprezentacija negoli na ranijim prvenstvima.

- Njihov izbornik Sigurdsson je ranije vodeći Austriju i Njemačku pokazao kako može iz momčadi izvući maksimum, a čini se kako to upravo čini i s Japanom. Selekcionirao je nešto višu postavu, taktički ih je disciplinirao, imaju brzu tranziciju, dosta toga kreće od njihova srednjeg i lijevog vanjskog, a ustrojio je i dvije obrambene formacije 5-1 i vrlo pokretljivih 6-0. Na otvaranju čeka nas izazovna utakmica, pa zato moramo odmah prikazati kvalitetnu predstavu - zaključio je Horvat.

Krešimir Lacković
ZATVOREN KAFIĆ “KOD MALOG I MANJEG”
Svjetsko prvenstvo u Egiptu ponovno je uparilo “malog i manjeg” Zlatka Horvata i Ivana Čupića, koji su godinama reprezentativni par desnih krila. Svi ostali reprezentativci tijekom velikih natjecanja najčešće su se okupljali u njihovoj sobi, gdje je bio i smješten aparat za kavu, pa su to nazvali kafić “Kod malog i manjeg”. U Egiptu se svi igrači i članovi stožera nalaze u velikim zajedničkim apartmanima, ali svatko u svojim sobama. Stoga, “odlukom civilnog stožera” u resortu u Aleksandriji do daljnjega je zatvoren kafić “Kod malog i manjeg”.
Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike