Novosti
GRAĐEVINARI O POMOĆI BANOVINI

Slavonci nude mehanizaciju, materijal i radnike za obnovu
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Iz tvornice u Vinkovcima otišlo je nekoliko šlepera crjepova na stradalo područje

Slavonska građevinska operativa, i ona proizvodna i ona graditeljska, spremno se stavila na raspolaganje radi pomoći potresom stradalom području. No, nažalost, serija potresa koja se nastavila i nakon 29. prosinca stavila ih je na čekanje, a svjesni su i kako im za ozbiljniji angažman valja pričekati jasnije naputke kako i na koji način se uključiti.

S posljednjim danom prošle godine iz našičke Nexe grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, obznanili su kako će donirati građevinski materijal u vrijednosti milijun kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Smatrajući svojom obvezom pomagati zajednici u kojoj djeluje, predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Egović pismom se obratio Vladi kako bi donacija bila upućena tamo gdje je pomoć najpotrebnija. "Suosjećajući s ljudima koji su izgubili domove, ovim putem izražavamo našu spremnost da se u projekt obnove uključimo donacijom građevinskog materijala u vrijednosti milijun kuna. Kako bi donacija došla do najugroženijih obitelji, zatražili smo podršku Vlade RH u njezinoj realizaciji. Vjerujemo da ćemo na taj način najbrže doći do najpotrebitijih obitelji u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji", izjavio je Ergović.

Do danas je dio ove pomoći već i realiziran. Za Sisačko-moslavačku županiju do sada je od predviđenih milijun kuna vrijednosti građevinskog materijala iz njihove tvornice crijepa Dilj u Vinkovcima isporučeno nekoliko šlepera crijepa te krovne opreme. "U ovom trenutku primarne potrebe odnose se na crijep i krovne elemente. Dio ove robe distribuiran je prema potrebitima, a izvjesno je kako će slijediti i preuzimanje ostatka. Iznimno je važno da isporuka ide kontinuirano i organizirano, stoga će šleperi s donacijama nastaviti ići prema najugroženijim područjima Sisačko-moslavačke županije kako bi donacija bila realizirana u punom iznosu te pomoć pravovremeno došla do onih najpotrebitijih", kažu iz Uprave Nexe grupe. Dodatno, ponudili su i suradnju u projektu obnove, čemu je preduvjet pružanje nužne tehničke podrške resornog ministarstva.

U Osijek-Koteksu, regionalno najvećoj tvrtki na području niskogradnje, interno su prikupili i poslali materijalnu, ali i financijsku pomoć. "Pričekat ćemo odluke državnih tijela pa ćemo vidjeli hoćemo li se i kako i mi moći operativno uključiti u obnovu. Jasno je kako je u ovim trenutcima prioritetno osigurati ljudima na stradalom području osnovne uvjete za život, a tek potom će krenuti i obnova materijalnih vrijednosti", smatra Zoran Škorić, direktor Osijek-Koteksa. Sličnog razmišljanja su i drugi poduzetnici, koji su molili da ne izlazimo s njihovim imenima. Jedan od njih kaže kako je u prvim trenutcima komunikacija s institucijama bila otežana. "S druge strane, u ovom trenutku nemamo otvorenih gradilišta u blizini stradalog područja pa da se možemo uključiti s teškom mehanizacijom. A nije zgodno samoinicijativno poslati stroj i čovjeka na teren a da se ne zna što mu je raditi. Ali spremno ćemo se odazvati", kaže.

Dario Kuštro
NE JURIŠATI
Vlasnik prijevozničke tvrtke iz Slavonije i Baranje koji je htio ostati anoniman smatra kako ne treba “pod svaku cijenu jurišati”, nego treba pričekati da se smire strasti, što je u ovakvim trenutcima i razumljivo. “Kada se počne razložno djelovati, kada do nas dođu relevantne informacije o potrebama, siguran sam da ćemo i moji kolege i ja naći načina da dobrovoljno ponudimo našu suradnju”, kaže naš sugovornik. Nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, reagirali su i brojni obrtnici. Dragutin Grabrović, predsjednik Udruženje obrtnika Osijek, kaže kako su obrtnici spremni poslati potreban alat i opremu kolegama sa stradalog područja, ali i kada krene obnova osobno sudjelovati u krovopokrivačkim, vodoinstalaterskim ili električarskim radovima.
Možda ste propustili...

ISPOD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

Država želi više upisanih u gimnazije

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

Najčitanije iz rubrike