Regija
PREVENCIJA I SUZBIJANJE OVISNOSTI U VPŽ-U 2020. GODINE

Sve više osoba traži stručnu pomoć
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
VIROVITICA

Godišnjak za 2020. godinu - naziv je izvješća o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja u prošloj godini koje je objavio Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

- Iako su 2020. godinu obilježili izazovi povezani s pandemijom koronavirusa, usluga korisnicima bila je neprekidno dostupna tako da statistički pokazatelji upućuju na daljnji prirast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti ZJZ-a "Sveti Rok", a to je prirast nešto veći od četiri posto u odnosu na ukupan broj klijenata registriranih do prethodne godine. Taj podatak govori o tome da se u Zavod stalno javljaju i novi klijenti, što je važno jer je tako sve bolji i obuhvat osoba koje su u potrebi za stručnom pomoći, ali to nikako ne znači da je ovisnika više nego ranije. Od svih novopridošlih klijenata u 2020. godini najviše je bilo onih koji zloupotrebljavaju kanabinoide, zatim liječenih alkoholičara ili osoba koje imaju probleme s prekomjernim pijenjem alkohola, a potom osoba liječenih od opijatske ovisnosti. Zabilježeni su i slučajevi novih problematičnih i patoloških kockara te osoba s teškoćama s mentalnim zdravljem koje su potražile pomoć u Zavodu - kaže prof. Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.

Posebno je važno područje djelovanja prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, osobito prevencija usmjerena ranjivoj populaciji djece i mladih. Osim brojnih sustavnih preventivnih aktivnosti, u Zavodu se osmišljavaju i novi pristupi i projekti kojima se osiguravaju i financijska sredstva za te aktivnosti. Godinama se već u srednjim školama provodi program "Zdrav za pet", a u više osnovnih škola provedene su i preventivne aktivnosti pod nazivom "Prevencija rizičnih ponašanja učenika osnovne škole". Tijekom prošle godine proveden je projekt "Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača".

- Razvija se i suradnja s različitim sveučilištima na kojima stručnjaci iz Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja studente informiraju o iskustvima iz Virovitičko-podravske županije - kaže prof. Brlas.

Bogata izdavačka aktivnost Zavoda nastavljena je izdavanjem nove publikacija "Ja sam iz razreda nepušača – kako se ne izgubiti u duhanskome dimu", i 12. izmijenjenog i dopunjenog izdanja vodiča za mlade "Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji". Stručnjaci virovitičkog Zavoda aktivno sudjeluju na domaćim i inozemnim stručnim i znanstvenim skupovima. Petar Žarković
Dvadeset godina rada
Od 2000. godine, kad je Zavod za javno zdravstvo počeo raditi s ovisnicima, pa do kraja 2020. evidentirano je ukupno 686 osoba u tretmanu, uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, ali i iz ostalih krajeva Hrvatske, pa i iz inozemstva. Većinom su to ovisnici o različitim sredstvima ovisnosti, a u manjem broju i osobe s teškoćama u mentalnom funkcioniranju.
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike