Kultura
MLU OSIJEK IMA PROJEKT ZA ŠKOLE

Muzejske sadržaje dovode u učionicu
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Osim izložbenog programa koje Muzej likovnih umjetnosti nudi, publiku privlače i edukativne radionice, razgovori s umjetnicima i vodstva. No, 2020. mnogi su osnivači muzeja diljem svijeta donijeli odluku o zatvaranju, a kontakte s publikom održavali su putem društvenih mreža i web-stranica.

U MLU-u Osijek osmislili su projekt Muzej u učionici. Kustosica, pedagoginja Kristina Delalić Vetengl, ističe kako su ih izazovi s kojima se suočavaju potaknuli na pronalaske drukčijih alata. Svjesni gotovo neizvodive avanture dolaska u Muzej na edukativno-pedagoške programe, osmislili su program kojim muzejske sadržaje "dovode" u učionicu, ne samo na sate likovne kulture i umjetničke nastavne predmete, već se povezuju s gotovom svim nastavnim područjima.

Nakon inicijalnog sastanka s ravnateljima i komunikacije s nastavnicima likovne kulture, održana su prva online vodstva s učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku. Zadovoljstvo nisu krili nastavnici, a učenici su bili oduševljeni. Dobili su poticaj za odlazak u Muzej i samostalno pogledali izložbu.

- U ovim uvjetima to je slamka spasa, što ne znači da će ovaj način komunikacije nestati kada se vratimo u normalan tijek. Bilo bi dobro nastaviti s mnogim aktivnostima. Sve to ima svoje vrijednosti i sigurno može na nov način približiti Muzej učenicima, školi, a i školu Muzeju. Ovo što sada radimo sigurno je put u muzej 21. stoljeća - zaključuje Eduard Hudolin, ravnatelj MLU-a. N.Vek.
DOBRA ZAMJENA DO BOLJIH VREMENA
Potporu ovoj aktivnosti dala je i prof. likovne kulture Sandra Marijanović, voditeljica Županijskog stručnog aktiva OBŽ-a: Suočeni s pandemijom naišli smo na mnoge izazove u poučavanju. Likovna kultura usko je vezana uz galerije i muzeje te posjete tim institucijama. Kako bi nastava i dalje bila kvalitetna i sadržajno pratila kurikulum, ideja o Muzeju u učionici je odlična. Iako ne može zamijeniti posjete i izravno sudjelovanje u obilasku i promatranju umjetničkih djela sigurno je dobra zamjena do nekih boljih vremena kada će se učenici vratiti u Muzej.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike