Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI NJEGA ZIMI

Nakon svake šetnje psa treba dobro osušiti
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
U zimskom su razdoblju poddlaka i dlaka gušće i čvršće te tako štite od hladnoće, a psima koji borave vani valja pojačati hranu

Uza sve radosti koje nam zima donosi, javlja se i niz problema, i to prije svega zdravstvenih. To je vrijeme prehlada, gripa, reumatskih bolova, a poledica i snijeg dovode do iščašenja i prijeloma.

Svi ti problemi muče i naše kućne ljubimce, pa im treba pružiti posebnu njegu i brigu. Preporučuje se pse i mačke jedanput godišnje cijepiti proti virusnih bolesti. Uz cijepljenje, treba pripremiti dlaku i kožu za zimske uvjete. Ljubimce treba okupati te dobro iščetkati i iščešljati, kako bi se uklonila sva mrtva dlaka i novoj zimskoj dlaci omogućilo da zaštiti životinju. U zimskom su razdoblju poddlaka i dlaka gušće i čvršće te tako štite naše kućne ljubimce od hladnoće. Raščešljana i čista dlaka osigurava puno bolju toplinsku izolaciju. Kratkodlake pse i pse malih pasmina treba odjenuti za šetnju i boravak vani. Preporučljivo je urediti područje šapa, ušiju i trbuha jer se na dugu dlaku hvataju snijeg i led, koji su pomiješani sa soli te to može dovesti do upala. Psima koji boravi vani treba pripremiti kućicu, koja mora biti dobro izolirana, postavljena u zavjetrinu i pod krov, ali opet tako da psi imaju pogled na svoje dvorište i ulaz – da im je sve "pod kontrolom". U kućicu ne treba stavljati puno deka jer ih psi najčešće izvuku, no ako su minusi jaki, dobro je staviti slamu, koju životinje vrlo rado prihvaćaju.

Posebno treba pripaziti na vodu za piće. Ne ostavljajte ju vani, nego ju donosite obročno, temperiranu. Inače su česte upale grla, ždrijela, čak i pluća. Hrana zimi treba biti kalorična i temperirana. Psi i mačke koji borave u kući ne bi trebali ležati na radijatoru, termopeći ili blizu izvora topline jer to često dovodi do upale mokraćnih puteva.

Posebnu brigu treba posvetiti starijim životinjama, koje teže podnose zimske uvjete. Preporučuje se provoditi vitaminiziranje, a usto bi starije životinje trebalo odvesti veterinaru na "sistemski" pregled, da se provjeri opće stanje (krvni nalazi, po potrebi ultrazvuk zuba, pregled srca i krvožilnog sustava, stanje zglobova, pregled ušiju i očiju, ultrazvuk bubrega, mjehura i jetre), a onda se postupa prema preporukama veterinara.

Marga Domes–Čamagajevac, dr. med. vet.
Igre na snijegu
Psi imaju jednake potrebe za kretanjem i zimi. Igre na snijegu, koje psi obožavaju, mogu dovesti do neželjenih situacija – uganuća, iščašenja. U tom slučaju treba potražiti savjet veterinara. U zimskom razdoblju dosta su česte i upale očiju, upale gornjih dišnih puteva te virusni kašalj. Psi koji jedu snijeg često dobiju proljev. U svim tim slučajevima treba se posavjetovati s veterinarom, jer svako zanemarivanje početnih simptoma može dovesti do većih i ozbiljnijih problema. Nakon svake šetnje psa treba dobro obrisati ručnikom ili posušiti sušilom ako je jako mokar.
Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike