Dome slatki dome
DNEVNI BORAVAK

Estetika prostora za kvalitetu života
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Obvezno se koristite indirektnim efektima osvjetljenja da biste naglasili pojedine zone

Dnevni boravak oaza je svakog doma pa su funkcionalnost i estetika tog prostora važni za kvalitetu života. Suvremeni trendovi nameću višefunkcionalnost prostora, korištenje prostora na različite načine, osjećaj nesputanosti i ugode. Uvođenje elemenata iz prirode i ergonomija uvelike pridonose osjećaju opuštenosti. Nekoliko je osnovnih elemenata namještaja koje svaki dnevni boravak treba imati kako bi se postiglo sljedeće:

Sjedeća garnitura
Trendovske sjedeće garniture niska su naslona, jastučaste i vizualno meke. Omogućuju sjedenje u više različitih poza, od sjedeće do poluležeće, te potpuno ležeću, što se najčešće omogućuje širokim damskim ležajem. Poželjno je obogatiti ju dekorativnim jastučićima u bojama interijera i trendovskim uzorcima poput prugastog, kariranog, apstraktnog, s prikazima biljaka ili životinja te etnouzoraka. Trendovski klub-stoliće kompozicija je nekoliko stolića koji ne moraju biti stilski povezani. Stolići su niski, mogu biti grupirani i razvedeni po prostoru dnevnog boravka, ovisno o trenutnim potrebama korisnika. Poželjno je kombinirati ovalne i organske oblike ili pravokutne, zasebno.

Fotelje su već nekoliko godina neizostavan element svakog dnevnog boravka, ali je sloboda u izboru oblika sve veća. Trendovska fotelja stilski je potpuno drukčija od sjedeće garniture, a bojom se najčešće povezuje dekorativnim jastučićima.

Ako je prostor većih dimenzija, poželjno je postaviti dvije fotelje, koje ne moraju biti iste boje, ali su oblikom jednake.

Fotelje
One također mogu slobodno šetati prostorom pa se mogu koristiti za potrebe zone sjedenja, u radnoj zoni ili se može formirati kutak za čitanje koji će biti obogaćen lampom, zelenilom, stolićem ili komodom. Tepih je također sastavni dio svakog trendovskog dnevnog boravka, kao i rasvjeta te zelenilo. Zelenilo se može uvesti kao samostalni element, zeleni zid ili se može integrirati u namještaj. Obvezno se koristite indirektnim efektima osvjetljenja kako biste naglasili pojedine zone namještaja, a sve dekorirajte predmetima velikih dimenzija umjesto s više manjih.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Dizajn
dnevna soba
Mat komoda
Komoda je element koji je zadržao minimalistički stil, nasuprot ostalima, koji mogu biti retro ili nekog drugog stila. Njezina jednostavnost je opravdana velikim brojem elemenata namještaja, kombinacijom oblika, boja i stilova koje najnoviji trendovi preporučuju. Struktura drva gotovo je obvezan detalj komode, kao i mat izvedba bojenih dijelova. Ručkice na vratima su nevidljive, što se najčešće postiže elegantnim kliznim vratima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna