Crna kronika
NAČELNIK OPĆINE ČEMINAC IDE NA SUD

Optužnica protiv Pinjuha: Sinovima je dao općinske subvencije za nove stanove
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Zlatku Pinjuhu stavlja se na teret da je sređivao subvencije za stan sinovima, ali i nećaku te sinu nevjenčane supruge

Nakon višemjesečne istrage Uskok je pred Županijskim sudom Osijek podigao optužnicu protiv Zlatka Pinjuha (60), načelnika općine Čeminac, te još pet osoba, među kojima su i dva njegova sina. Sve ih se u podužem priopćenju Uskoka optužuje za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.


Zlatka Pinjuha tereti se da je kao načelnik općine Čeminac od 1. rujna 2016. sa sinovima, Markom (22) i Ivanom (20), petookrivljenim Josipom Crnčanom (30) i šestookrivljenim Markom Drmićem (27) poduzimao radnje kako bi im omogućio da se znatno nepripadno materijalno okoriste na teret proračuna Općine. Inače, Crnčan i Drmić su nećak i sin Pinjuhove nevjenčane supruge i obojica su, kao i Marko Pinjuh, zaposlenici općine Čeminac. Na optužnici je i Mario Kralj (39), predsjednik Općinskog vijeća Čeminca.


Subvencije sinovima


Tijekom 2017. godine, nakon što je Općinsko vijeće donijelo Odluku o subvencioniranju stambenih kredita za stanovnike Općine, Pinjuh i dva sina su s Općinom sklopili ugovore o subvencioniranju stambenih kredita iako za to nije bilo zakonske osnove. Zlatko Pinjuh je u ime Općine sklopio ugovor o subvencioniranju stambenog kredita Marka i Ivana Pinjuha - po 1000 kuna mjesečno na rok od 10 godina za stanove u Osijeku. Godine 2018. Zatko Pinjuh je sklopio dodatak Ugovoru o sufinanciranju stambenog kredita s Ivanom Pinjuhom kojim je obvezao Općinu da mu mjesečno uplaćuje iznose u visini od 50 % mjesečne rate kredita do 1. listopada 2032., a zatim je sklopio i dodatak Ugovora s Markom Pinjuhom kojim je obvezao Općinu mjesečno subvencionirati dio vrijednosti nekretnine koju je Marko stekao, u iznosu od 335.000 kuna i to mjesečnim isplatama subvencija u visini od 50 % mjesečne rate kredita. Tako odobrenim subvencijama Marku Pinjuhu je do sada isplaćeno najmanje 66.706,46 kuna, a Ivanu Pinjuhu najmanje 58.044,16 kuna. Osim toga, nakon što je Općinsko vijeće donijelo izmjenu te odluke kojom je određeno da korisnici subvencije za vrijeme trajanja subvencije moraju prebivati na području općine, Zlatko Pinjuh je na traženje Crnčana i Drmića, s njima dogovorio da prijave prebivalište na njegovoj adresi, iako do tada nisu prebivali na području općine Čeminac niti su poslije prebivali na toj adresi.


Popravak auta


Potom je Zlatko Pinjuh u ime Općine Čeminac sklopio ugovor o subvencioniranju stambenog kredita s Josipom Crnčanom na rok od 10 godina u iznosu od 1000 kuna mjesečno za stan u Osijeku, a s Markom Drmićem na rok od 15 godina u iznosu od 50 % mjesečne rate za kuću u Osijeku. Zlatko Pinjuh je sklopio i dodatak Ugovoru kojim je obvezao općinu Čeminac mjesečno uplaćivati Crnčanu iznose u visini od 50 % mjesečne rate kredita do 1. studenoga 2032. Na temelju tako odobrenih subvencija do sada je Crnčanu isplaćen nepripadni iznos od najmanje 40.934,53 kune, a Drmiću je isplaćeno najmanje 43.989,94 kune.


Zlatka Pinjuha se optužuje i da je za popravak privatnog automobila starijeg sina neosnovano odobrio isplatu računa iz proračuna općine Čeminac. Također je, znajući da ne ispunjava uvjete za sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata, iz proračuna općine Čeminac mlađem sinu odobrio isplatu za sufinanciranje njegovih troškova prijevoza.


Na traženje Marija Kralja, Zlatko Pinjuh je donio odluku kojom se, suprotno Odluci Općine i Pravilnika o dodjeli potpore mladim obiteljima, Kralju odobrava isplata navedene potpore, čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist od 15.000 kuna. Ukupno se optuženima stavlja na teret da su na opisani način za općinu Čeminac prouzročili štetu u iznosu od najmanje 231.217,41 kune.
Uskok je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.


Milan Bugarić
PROBLEMATIČNO NABAVLJEN AUTOMOBIL
Uskok tereti Zlatka Pinjuha i da je automobil za potrebe općine Čeminac odlučio nabaviti posredovanjem Komunalnog čiji je osnivač Općina. Tako je od Marka Drmića, direktora Komunalnoga, zatražio da Komunalno nabavi na leasing službeno vozilo i da ga potom iznajmi Općini uz mjesečnu naknadu od 2400 kuna plus PDV. Drmić je pristao na traženje te je u veljači 2018. donio odluku da Komunalno nabavi službeno vozilo, a potom je svaki mjesec u ime Komunalnog s općinom Čeminac sklapao ugovore o najmu tog vozila oštetivši time Komunalno za najmanje 28.535,67 kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike