Novosti
SLATINSKI VOLONTERI NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU

Prešli su 1300 km po teškom terenu u potrazi za stradalima
Objavljeno 13. siječnja, 2021.

Kad je 29. prosinca u 12.19 sati područje Banovine pogodio razorni potres s epicentrom nedaleko od Petrinje, jačine 6,2 stupnja, u Gradsko društvo Crvenoga križa Slatine ubrzo je stigao poziv Ivice (Ice) Usmianija, koordinatora Hrvatskoga Crvenog križa za katastrofe. Zahvaljujući pripravnosti i uvježbanosti slatinski interventni tim, na čelu sa zaposlenikom Josipom Šimićem Šimom, već u 18 sati stigao je u Petrinju. Na raspolaganje pretpostavljenima, sa Josipom Šimićem, stavili su se i slatinski volonteri, inače osposobljeni za asanacije bunara - Zlatko Horvat, Zlatko Borovec i Tihomir Horvatin.

O aktivnostima slatinskih volontera pričao nam je ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimir Jelenčić. "Crveni križ Slatina uključen je u pripremu i odgovor na katastrofe HCK od 2007. godine i koordinator Ico ima puno povjerenje u našeg Šimu, jer se on u prethodnim krizama više puta dokazao kao sposoban profesionalac spreman organizirati i kvalitetno ispuniti povjerene mu zadatke", kaže Jelenčić.

Cijelu noć slatinski su volonteri sudjelovali u istovarivanju pristigle pomoći u skladište Teniskoga kluba Petrinja i odvoženju svega potrebnog u starački dom. Sutradan je Šimi i slatinskom timu povjerena gradnja šatorskog naselja Hrvatskoga Crvenog križa, uz pomoć tima iz CK Valpova i mladih pripadnika Hrvatske vojske. Sljedećih dana istovarali su humanitarnu pomoć, prevozili pomoć (vodu, deke, madrace) u domove, u sisačku bolnicu i druge ustanove, a kasnije i kruh po selima oko Petrinje. Svako jutro bili su zaduženi uključiti grijanje i donijeti kruh u šator HCK-a, u kojemu su se dijelili obroci za pripadnike civilne zaštite, Hrvatske vojske i HCK-a. Smjena im je završavala oko 20 sati, a spavali su u kombiju.

U subotu, 2. siječnja, u porušenu Petrinju došla je smjena, sedam novih volontera slatinskoga Crvenog križa, koja je ostala na terenu do 9. siječnja. Na čelu tima bio je mladi vatrogasni časnik Domagoj Janković, a s njim su bili i njegovi kolege iz DVD-a Golenić Domagoj Kovač i Mario Poje te Josip Ambruš, Nikola Kristić, Sven Hinek i Ivan Relić. Oni su preuzeli brigu o grijanju i uređivanju šatora za podjelu obroka, razvoženje kruha i gotovih paketa HCK-a ("Mi vidimo ljude"), grijalica, deka i madraca po udaljenim selima na petrinjskom području, osobama koje žive izvan svih asfaltiranih putova i koji su skromno živjeli i prije potresa.

"Uglavnom po makadamskim i šumskim putovima oni su prošli oko 1300 kilometara. Pronalazili su i nove stradalnike u selima oko Lekenika, gdje ih je pratila i televizijska ekipa HRT-a. Dio tima svaki dan radio je u skladištu na istovaru i sortiranju pomoći. S volonterima CK Virovitica u Petrinju je 2. siječnja došla i Željka Grahovac, ravnateljica Županijskog društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije. Upravo tada pokazalo se da je investicija Županijskoga Crvenog križa u novi teretni kombi sa sedam sjedala bio pravi pogodak za ovakve krizne situacije. Slatinski timovi na terenu pokazali su veliku savjesnost i profesionalnost u izvršavanju povjerenih im zadataka", pohvalio je slatinske volontere ravnatelj Jelenčić.

Od 9. do 14. siječnja na poziv CK Glina u kampu za zbrinjavanje stradalnika i distribuciju pomoći u Drvnom centru grupe Sherif pomaže šestero volontera iz općine Voćin, na čelu s vjeroučiteljem Đorom Đorđevićem.

Petar Žarković