Sport
DUG JE PUT OD ITALIJE DO ROVINJA

Čeka se da Brlek sredi papire i napokon se priključi momčadi
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Za osječki bi klub bilo najbolje rješenje kada bi Brlek iz Genoe stigao kao slobodan igrač

Nogometašima Osijeka polako se bliži kraj rovinjskog dijela priprema. Osječani će u Istri boraviti do subote, kada će se vratiti kući te odraditi završni dio do nastavka prvenstva i gostovanja kod Lokomotive sljedećeg petka.



Papirologija

Preostala su bijelo-plavima i dva prijateljska ogleda, protiv Kopra i MOL Fehervara, do kojih bi se konačno trebali i potpuno kompletirati. Odnosno, očekuje se da bi se do tada momčadi mogao priključiti i Petar Brlek te tako zaključiti rubriku dolazaka u Gradski vrt ove zime. Odužilo se čekanje potvrde transfera tog 26-godišnjeg veznjaka, iako nije nimalo upitno da ga je trener Nenad Bjelica izabrao kao ovozimsko pojačanje u srednjem redu. Nije razlog čekanja ni nekakvo Brlekovo "vaganje" neke druge, moguće inozemne ponude, nego jednostavno još nije riješio svu papirologiju sa svojim trenutačnim klubom. Iako za Genou u prethodne tri i pol godine, otkako je potpisao za talijanskog prvoligaša, nije odigrao previše utakmice te je veći dio vremena proveo na posudbama, ipak treba uskladiti detalje razlaza. Jasno je, za osječki bi klub bilo najbolje rješenje kada bi Brlek stigao kao slobodan igrač te da za njega ne mora platiti odštetu, pogotovo što je u planu što skorije rješavanje statusa Ramona Miereza, odnosno dogovaranje njegova stalnog prelaska u Osijek, a za što treba izdvojiti rekordnu odštetu (2,5 milijuna eura).


Dolazak Brleka dodatno će popuniti osječku svlačionicu te još više zaoštriti konkurenciju, ali nedvojbeno najaviti i određene promjene i rezove. Bjelica će tada na raspolaganju imati čak 29 igrača, što je, bez obzira na očekivane rotacije tijekom sezone, planske i prisilne (zbog kartona ili ozljeda), previše za broj utakmica koji će bijelo-plavi odigrati. Minutaže neće biti dovoljno za sve, a vjerojatno ni Bjelici ne bi odgovarala takva gužva na treninzima. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se za dio igrača koji ne bi bili u prvom planu pronaći neko rješenje u obliku posudbe ili možda čak i konačnog transfera iz Gradskog vrta.
Sudbina Osijeka II

Slično će vrijediti i za B momčad, koja će doživjeti znatnije promjene u drugom dijelu sezone, a još je neizvjesno kakva će joj sudbina biti u budućnosti. Naime, zbog odluke HNS-a da druge momčadi prvoligaških klubova ne mogu više igrati Drugu HNL, postavlja se pitanje smisla držanja takvog pogona ako bi se igrala samo Treća liga. Iako mladim igračima nakon izlaska iz juniorskog kadra apsolutno treba prilagodba na seniorski nogomet, preveliki je kvalitativni razmak između Treće lige i Prve ili, relanije, do razine kvalitete koja Osijeku treba za najviše domete. Osijek je do sada puno profitirao od svoje B momčadi, iz koje je i sada velik dio prvotimaca u Bjeličinu kadru, a i Boško Šutalo svoj put prema rekordnom izlaznom transferu iz Gradskog vrta započeo je upravo u drugoj momčadi. Međutim, od tada se stanje donekle promijenilo. Jesenas su u krug prve momčadi povučeni Robert Mišković i Juraj Ljubić, ranije još i Dion Drena Beljo, no nitko od njih za sada nije se osjetnije nametnuo. Međutim, nije samo najavljeno spuštanje u niži rang dovelo u pitanje budućnost ostanka B momčadi osječkog kluba. Posljednji transferi, među kojima i ovaj skorašnji Brleka, jako dobro pokazuju smjer u kojem Bjelica ide sa svojim razmišljanjima. Prvi čovjek struke bijelo-plavih treba i želi igrače koji su spremni odmah pridonijeti rezultatima prve momčadi i neće imati vremena ni prostora čekati razvoj igrača koji to trenutačno nisu u mogućnosti. Naravno da će i on itekako voditi računa o mladim nadama, uostalom cijeli projekt građenja stadiona i kampa na Pampasu i zasniva se na tome da Osijek osovinu momčadi stvori u vlastitom pogonu, no sve se izvjesnijom čini opcija kako će do potrebnog kaljenja u seniorskoj konkurenciji većina tih igrača ipak stizati na posudbi u drugim sredinama, kao što je to i ranije bio čest slučaj.

Najavio je takvo nešto i sam Bjelica, iako konačna odluka nije donesena. Nema dvojbi kako će sa svojim suradnicima dobro odvagnuti argumente "za i protiv" opstanka B momčadi, koja trenutačno nije nimalo jeftin projekt. Praktički je to još jedan kompletan pogon, koji na raspolaganju treba imati gotovo sve resurse kao i prva momčad, a ta se sredstva mogu i drukčije iskoristiti, primjerice za dovođenje pojačanja koja će odmah uskočiti u prvu postavu. Jedna od mogućnosti je i da se dogovori suradnja s nekim klubom iz okolice, poželjno drugoligaškim, iako ni to nije tako lako ostvarivo. U svakom slučaju, nakon što potpuno bude definirana situacija oko kadra prve momčadi, može se očekivati da će Bjelica riješiti dilemu i oko statusa druge.


Goran Roguljić

Gačić iz Osijeka otišao u Mostar

NK Osijek i Zrinjski postigli su dogovor i 22-godišnji Josip Gačić otišao je u Mostar. Gačić je prošao mlađe kategorije momčadi iz Gradskog vrta, igra na poziciji stopera, a prije odlaska u Zrinjski bio je standardni član druge momčadi bijelo-plavih koja se natječe u Drugoj HNL. HŠK Zrinjski potvrdio je kako je s Osječaninom potpisao ugovor do 31. svibnja 2023. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike