Regija
ZA POVRĆE I PRIJESADNICE

Školski vrt Srednje škole Donji Miholjac bogatiji je za novi plastenik
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Srednja škola ima voćnjak, povrtnjak, vrt ljekovitog i začinskog bilja i pčelinjak

DONJI MIHOLJAC - Škola se prijavila za mjeru "Sjetva, sadnja i održavanje školskih vrtova" u sklopu projekta Školske sheme te je od Ministarstva poljoprivrede dobila sredstva za nabavu novog plastenika i opreme u iznosu od 8000 kuna. Plastenik je postavljen u školskom vrtu, a koristit će za uzgoj povrća i prijesadnica.

– Već nekoliko školskih godina redovito se prijavljujemo za prateće obrazovne mjere u sklopu projekta Školske sheme, a ove godine nabavili smo plastenik i opremu. To je jednostavniji vrtni plastenik, manjih dimenzija, a u njemu ćemo uzgajati povrće te ćemo pokušati uzgajati i prijesadnice cvijeća jer imamo u školi učenike koji se obrazuju za zanimanje cvjećar – ispričao nam je nastavnik mentor Dragan Kopić, koordinator Sheme školskog voća u Srednjoj školi Donji Miholjac. Uz njega, u realizaciji projekta sudjeluju nastavnici poljoprivredne grupe predmeta s učenicima poljoprivrednih zanimanja. Uz cvjećare, škola obrazuje učenike i za zanimanje agrotehničar.

– Imamo oko 40 učenika poljoprivrednih zanimanja. Broj učenika opada, ali se trudimo da različitim aktivnostima zainteresiramo učenike za poljoprivredna zanimanja. Upisujemo i poljoprivredne gospodarstvenike, ali posljednjih nekoliko godina nema interesa. Vjerujem da ćemo izgradnjom nove škole, koja bi trebala biti gotova za godinu i pol dana, situaciju oko upisa učenika promijeniti – kaže Kopić.

Svrha projekta je povezivanje djece s poljoprivredom, njihova edukacija o ekološkoj i održivoj poljoprivredi te zdravim prehrambenim navikama. Osim toga, ovim plastenikom proširio se školski edukacijski prostor koji učenicima osigurava kvalitetnije obrazovanje. Miholjačka srednja škola, naime, već ima jedan plastenik od 80 četvornih metara, a tu je i školski voćnjak, povrtnjak, vrt ljekovitog i začinskog bilja, pčelinjak te kompostište. Učenici poljoprivrednih zanimanja u svom vrtu uzgajaju krumpir, salatu, luk, grašak, krastavce, rajčicu, rotkvicu, batat te kadulju, mentu i bosiljak, a u školskom vrtu njeguju se stare sorte jabuka otporne na bolesti kako bi se plodovi iskoristitli za proizvodnju jabučnog octa. Uz jabučni ocat, učenici proizvode pekmeze, kečap, likere, čajeve, med, prirodnu kozmetiku na bazi meda te pčelinje proizvode.

– Škola raspolaže prehrambenim praktikumom i opremljeni smo suvremenom opremom. Stvorili smo uvjete da praktičnu nastavu učenici mogu provoditi u školi – ističe Kopić. On pojašnjava kako bi škola trebala dobiti u zakup državno zemljište površine deset hektara na koje će preseliti pčelinjak te podići vinograd i voćnjak.

Povrće i voće uzgojeno u školskom vrtu te proizvodi učenika mogu se kupiti na školskoj tržnici te na sajmovima na kojima sudjeluje Učenička zadruga Celestina. Osim toga, Grad Donji Miholjac prepoznao je kvalitetu školskih proizvoda te uzima poklon-pakete za svoje poslovne partnere.

Snježana Fridl

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike