Novosti
TURBULENTNA GODINA U POTRAŽNJI ZA RADNICIMA

Oporavak tržišta rada ne prije drugog kvartala 2021.
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Objavljeno je više od 53.000 oglasa za posao, što je pad od 26 % u odnosu prema 2019.

Nakon osjetnog pada potražnje za radnom snagom za vrijeme proljetnog lockdowna i djelomičnog oporavka tržišta tijekom ljeta, posljednjih mjeseci primjetan je trend stagnacije broja oglasa za slobodna radna mjesta. Na MojPosao platformama - web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac - objavljeno je više od 53 tisuće oglasa za posao, što predstavlja pad od 26 % u usporedbi s godinom prije. S druge strane, na oglase je pristiglo više od milijun i sto tisuća prijava u ovoj godini, odnosno 6 % više nego u 2019. godini.

Unatoč tome što početak godine nije dao naslutiti drastične promjene koje su uslijedile - u siječnju i veljači 2020. godine broj objavljenih oglasa bio je na tragu onih ih 2019. - dolaskom pandemije stanje na tržištu rada stubokom se mijenja. "Do jakog pada potražnje za zaposlenicima dolazi sredinom ožujka, kada je najavljen, a potom i uveden lockdown. Popuštanjem restriktivnih mjera zaštite od koronavirusa i djelomičnim otvaranjem gospodarstva, ali i zahvaljujući Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta, u drugoj polovini travnja tržište se počinje postupno buditi, a broj oglasa rasti“, ističe Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

U oporavku od posljedica proljetnog zatvaranja gospodarstva umnogome je pripomogla turistička sezona koja je, iako osjetno skromnija, ipak nadmašila prvotna predviđanja. "Zahvaljujući rezultatima tijekom ljetne turističke sezone, tržište rada je postupno raslo sve do sredine listopada. Nažalost, dolaskom drugog vala pandemije dolazi do pada potražnje za radom. Trenutačni broj oglasa za posao i dalje je niži nego prije epidemije, ali brojevi izgledaju optimističnije nego što smo se mogli nadati krajem ožujka“, napominje Žonja. Oglasi za rad na neodređeno činili su 72 % ukupnog broja oglasa, ili 3 % više nego 2019. godine. Za rad na određeno bilo ih je 52 %, ili 3 % manje. Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 8 % oglasa, slično kao i 2019., a 2 % oglasa odnosilo se na studentske poslove. Za stalni posao bilo je zainteresirano 45 % posloprimaca, a 23 % zainteresirano je za rad na određeno. Poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 52 % to je bio uvjet za uspješnu prijavu. S druge strane, 56 % posloprimaca je u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. U 40 % oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, ponajprije engleskog. Objavljeno je i više od 2000 oglasa za poslove u inozemstvu, ili 10 % više nego godinu prije.

"Prema svemu sudeći, 2021. će biti godina rasta, i u gospodarstvu i na tržištu rada, ali najranije od drugog kvartala. Vrlo vjerojatno ćemo prvu polovinu godine ‘izgubiti‘ na cijepljenje i izbore, što će se odraziti na društvo u cjelini. Pritom ne smijemo zanemariti negativan utjecaj nedavnog razornog potresa, koji je COVID-19 krizu privremeno stavio u drugi plan i dodatno opteretio naše gospodarstvo. Svatko od nas treba krenuti od sebe i vidjeti što možemo napraviti u ovoj izazovnoj situaciji", zaključuje Žonja.

Igor Bošnjak
najtraženiji konobari i PRODAVAČi
Unatoč lošoj turističkoj godini, najtraženija zanimanja i dalje su u turizmu i ugostiteljstvu te prodaji. Lani su to bili konobar (barmen), prodavač (trgovac), skladištar, programer, kuhar, osnovnoškolski učitelj, srednjoškolski profesor i radnik u proizvodnji. Najveća ponuda bila je u prodaji, tj. trgovini (16 % oglasa), proizvodnji i zanatskim uslugama (14 %), te turizmu i ugostiteljstvu (13 %). Najveća potražnja bila je također u prodaji (21 %), za administrativna zanimanja (17 %), te turizmu i ugostiteljstvu (14 %). Najveći pad broja oglasa imaju ljudski resursi (-53 %), briga o ljepoti (-47 %) te turizam i ugostiteljstvo (-46 %). Veća potražnja za radnicima bila je u graditeljstvu i geodeziji (+17 %), zdravstvu i socijalnom radu (+14 %) te obrazovanju i znanosti (+6 %).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike