Crna kronika
PRESUDA JE POSTALA PRAVOMOĆNA

Vrhovni sud RH potvrdio je sedam i pol godina zatvora zbog smrti osječkog glumca
Objavljeno 12. siječnja, 2021.

Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Branislav Smiljanić (23) osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće od čijih je posljedica preminuo glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović.


Smiljaniću je u kaznu uračunano vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 21. prosinca 2019. godine, u kojem se i dalje nalazi. Sud mu je izrekao i potvrdio izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom pet godina nakon odsluženja zatvorske kazne. Nesreća se dogodila na pješačkom prijelazu u Trpimirovoj ulici, a mladi je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Glumac HNK preminuo je nekoliko dana poslije u KBC-u Osijek. "Vozilo nije zaustavio ni pružio pomoć ozlijeđenom, koji je ostao ležati na kolniku. Udaljio se s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši ni hitnu medicinsku pomoć ni policiju, iako je to mogao učiniti‘‘, dodao je najviši sud.


- Nema dvojbe da je Smiljanić upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita i da se kretao brzinom većom od dopuštene. Bio je dužan približavati se obilježenom pješačkom prijelazu brzinom kojom se u slučaju prepreke može zaustaviti. Iako je obrana pokušala uvjeriti sud da se pješak nije propisno kretao, prema ocjeni suda te tvrdnje ne mogu utjecati na čin optuženog - navela je u nepravomoćnoj presudi u svibnju 2020. predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač. Olakotnim je sud prihvatio iskreno priznanje mladog vozača, koji je plakao tijekom iznošenja obrane, korektno se ponašao na sudu, ispričao se Bogdanovićevoj udovici, kao i njegovu mladost. Otegotne okolnosti bile su što je do sada dva puta prekršajno kažnjavan zbog vožnje bez dozvole, a u jednom slučaju su i dvije osobe lakše ozlijeđene.

- Nastavio je s izrazitom upornošću kretati se u prometu bez vozačke dozvole i sve to skupa dovelo je do tragičnog događaja. Za izazivanja prometne nesreće kazna je od 3 do 15 godina, a za nepružanje pomoći do tri godine. Sudsko vijeće smatra da će se izrečenom jedinstvenom kaznom postići učinak specijalne prevencije da mu više nikada ne padne na pamet takvo ponašanje. Što se tiče generalne prevencije, svjesni smo da se u posljednje vrijeme događa velik broj prometnih nesreća u kojima stradavaju mlade osobe. Presuda je i utjecaj na mladu generaciju da se ponaša sukladno zakonu i da zna ako se toga ne pridržava da će stići adekvatna kazna - rekla je prošle godine sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač. S.Lacić
Pet godina nakon što mu istekne zatvorska kazna Smiljanić neće smjeti voziti automobil
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura