Osijek
PRVI SNIJEG POKRIO PROMETNICE

Lagano zagrijavanje za sve zimske službe
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Snijeg koji je počeo padati u ponedjeljak poslijepodne, zahvaljujući 80 tona soli, nije se zadržavao na kolnicima

Ciklona koja je donijela prvi zimski snijeg u Osijek odmaknula je prema zapadu, tako da se nove snježne padaline ne očekuju u sljedećih nekoliko dana. Ovom prognozom, uz zadržavanje niskih temperatura, može se podvući crta ispod prvog "pahuljastog iskušenja" u našem gradu. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak na području Osijeka napadalo je pet centimetara snijega, uz temperaturu ispod nula Celzijevih stupnjeva. Snijeg koji je ponovno počeo padati u ponedjeljak poslijepodne nije se zadržavao na kolnicima i nogostupima.

Niske temperature su dakle u nedjelju na prometnice, opreza radi, izvele zimske službe Unikoma, koji se brine o prometnicama po Osijeku, te Cestinga, koji održava južnu i zapadnu obilaznicu. Iz Unikoma su izvijestili kako su od 15 sati u nedjelju krenula njihova prva vozila. Tijekom noći sve do jutarnjih sati ponedjeljka na ukupno 180 kilometara gradskih cesta bačeno je oko 80 tona soli. Tri puta su počišćene prva i druga kategorija osječkih prometnica.

Prema utvrđenom programu održavanja, prometnice su raspoređene prema prioritetu održavanja - u prvoj su one kojima prometuju autobusi javnog prijevoza, a to su uglavnom glavne osječke prometnice.

Jučerašnje prijepodne pa i velik dio poslijepodneva prošao je mirno što se tiče odvijanja cestovnog prometa, zabilježena je jedna kvrcavica, ali razlog nisu bili snijeg i zimski uvjeti, izvijestili su nas iz Postaje prometne policije Osijek.

Iako nije bilo službenog očitovanja iz Grada Osijeka, čini se kako ni komunalni redari nisu imali potrebe intervenirati. No još jednom ćemo podsjetiti kako su za održavanje pješačkih površina ispred svojih vrata, bilo kućnih, bilo poslovnih prostora, zaduženi vlasnici, odnosno korisnici tih prostora.

Darko PEJIĆ/Dario KUŠTRO
Prioriteti čišćenja i pripravnosti
Prometnice u Osijeku podijeljene su u ukupno pet prioriteta za održavanje. U prvoj listi prioriteta su, primjerice, prometnica od Josipovca i Višnjevca, preko Strossmayerove i Vukovarske do Nemetina, potom Županijska, Ulica Republike, Divaltova, Drinska, Radićeva, Vinkovačka... standard održavanja ovih putnih pravaca je osiguravanje prohodnosti od 5 do 22 sata, ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu. Najviše je putnih pravaca u drugoj skupini prioriteta, počev od Kozjačke i Kapelske u Retfali, Ružine, Zadarske, Pejačevićeve, Istarske, Crkvene do Srijemske, te glavnih prometnica u prigradskim naseljima. Putne pravce trećeg stupanja prioriteta čine tzv. lokalne ceste (Dalmatinska, Psunjska, Mostarska, Sarajevska, Radičevićeva, Belomanastirska...) Četvrtu skupinu čine prometnice unutar osječkih naselja, a petu skupinu sve ostale prometnice. I samo djelovanje zimske službe Unikoma je podijeljeno u nekoliko stupnjeva pripravnosti. Prvi nastupa 15. prosinca i on podrazumjeva danonoćno dežurstvo. Drugi je stupanj kada tempertura oscilira oko ništice i moguća je poledica, a treći je stupanj ovaj jučerašnji - uvodi se kada se očekuje dugotrajnije padanje snijega koje zahtijeva posebne radove uklanjanja snijega s kolnika. Za četvrtog stupnja pripravnosti, koji se uvodi iznimno, primjerice zbog iznenadne poledice ili sniježnih zapuha, moguće je cestu zatvoriti za promet.
Najčitanije iz rubrike