Osijek
NA HITNOJ ZA SADA BEZ “ŽRTAVA” SNIJEGA

Prvi dan prošao bez ozlijeđenih
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Prvi dan snijega, čini se, donio je najviše veselja najmlađima, a odrasli su prošli bez posljedica. Naime, tijekom prve snježne noći između nedjelje i ponedjeljka te u ponedjeljak na Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu i Zavodu za hitnu medicinu OBŽ-a nije registriran povećan broj pacijenata koji bi liječnika trebao zbog pada ili prijeloma na snijegu. Liječnici napominju kako je jedan od glavnih razloga to što još nije započelo leđenje, a zbog koronavirusa je općenito smanjeno kretanje građana. - Poznato je da su građani prvog dana snijega uvijek jako oprezni, pažljivo hodaju, idu van samo ako je to nužno, automobili voze polako i oprezno. Do opuštanja dođe tek kasnije, kada pomislimo da smo se priviknuli na snježne uvjete, a dogodi se i leđenje nogostupa i kolnika ispod snježnog pokrivača, tada kreću i prijelomi. Naša Trauma je već poslovično puna, ali ne zbog padova na snijegu, nego različitih posjeklina, padova s ljestava i sličnih ozljeda. Tijekom noći između nedjelje i ponedjeljka zaprimili smo tri putnika jednog autobusa koji je skliznuo s ceste, ali nitko nije imao teže ozljede. Ono što puni OHBP su promjene vremena. Znači, kada bude dodatno zahladnjelo i zaledilo ili kada otopli pa krenu problemi s kroničnim bolesnicima kojima smetaju nagle promjene - naglašava dr. sc. Vedrana Baraban, pročelnica OHBP-a KBC-a Osijek.

Zavod za hitnu medicinu OBŽ-a također nije zabilježio povećan broj intervencija. - Treba znati da se ljudi zbog koronavirusa inače smanjeno kreću, što znači da tijekom vikenda nije bilo nikakvih izlazaka mladih i slično, što onda izaziva prometne nesreće ili eventualne padove i prijelome. Ako ne dođe do potpunog otapanja snijega, padovi na vanjskom prostoru mogli bi se očekivati u nadolazećim danima - kaže dr. Mislav Lešić iz ZZHM-a OBŽ-a.

Recimo i kako, prema prognostičkim najavama, nove snježne oborine nisu predviđene, a temperatura će se u sljedećim danima spuštati ispod ništice tek u noćnim satima, pa bi posebno pažljivi trebali biti oni koji na posao moraju rano ujutro. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVIH 50 MILIJUNA KUNA ZA ONE KOJI ŽELE OSTATI U SLAVONIJI

Stambeni krediti s 0,09 % kamata samo u Osječko-baranjskoj županiji

2

U SRIJEDU VJEROJATNO POSLJEDNJA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

O radu gradonačelnika u šest mjeseci 2020. godine izvješće na pune 92 stranice

3

TERAPIJSKI PAS U CENTRU ZA AUTIZAM

Četveronožna strpljiva terapeutica oduševila djecu