Osijek
NOVI NIZ ZANIMLJIVIH RADIONICA NJEMAČKE ZAJEDNICE

Djeca prvi put mogu učiti o dolasku Nijemaca u Osijek
Objavljeno 12. siječnja, 2021.

Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba od ove subote (16. siječnja) započinje novi oblik Subotnje škole za djecu i mlade, s temom "Povijest Podunavskih Švaba - naseljavanje". Naime, kako nam potvrđuje predsjednik Njemačke zajednice, Vladimir Ham, ovo je prvi put da se osječkoj i hrvatskoj javnosti pruža mogućnost edukacije upravo o tom dijelu povijesti, a koja se uvelike odnosi i na prošlost grada Osijeka.


- Riječ je o još jednom projektu koji se financira uz pomoć njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova i domovine. Naime, mi svake jeseni prijavimo nekoliko projekata u Berlin, a jedan od njih je i onaj koji ide već niz godina, a riječ je o subotnjoj školici njemačkog jezika za djecu. Sada smo ga odlučili proširiti i u jesen 2020. prijavili smo projekt kojim bi se učilo i o povijesti dolaska Nijemaca na ovo područje. Inače, nama se uz pomoć ministarstva iz Berlina financira ukupno pet projekata, a riječ je o projektu kojim financiramo administrativni rad našeg ureda, zatim su tu radionice njemačkog jezika, Mjesec njemačke kulture, fotomaraton te man je trenutačno na ocjenjivanju još jedan prijavljeni projekt, s pomoću kojega bismo promovirali kulinarsko nasljeđe Nijemaca u Hrvatskoj. Za sve te projekte iz Berlina ukupno dobijemo oko 16.000 eura, što nije previše, ali je dostatno da pokrijemo troškove tih projekata. Inače, recimo kako smo mi nacionalna manjinska zajednica, što znači da djelujemo na području cijele Hrvatske, a trenutačno imamo oko 1700 članova - objasnio je predsjednik Njemačke zajednice, Vladimir Ham, za Glas Slavonije.


Recimo kako povijesne radionice vodi mlada profesorica njemačkog jezika Hanna Klein, koja naglašava kako su radionice namijenjene djeci osnovnoškolske dobi. - Treba reći da ćemo u radionicu uključiti i učenje njemačkog jezika. To znači da će većina predavanja biti na hrvatskom jeziku, ali ćemo pokušati usvojiti osnovne pojmove i riječi na njemačkom. Na naše radionice njemačkog jezika dolaze djeca od pet do 15 godina, a svako predavanje traje od sat do sat i pol. Recimo kako je broj polaznika ograničen na deset, a do sada već imamo prijavljeno pet polaznika. Stoga još ima mjesta za zainteresirane - naglašava Klein.


Inače, radionice će se održavati svake druge subote u mjesecu pa nakon prve teme, povijesti naseljavanja Podunavskih Švaba, već 13. veljače počinje radionica izrađivanja maski i maskenbal, u ožujku je na redu izrađivanje "Ulmske kutije", u travnju radionica o životu Podunavskih Švaba u Osijeku, a u svibnju će se učiti o najutjecajnijim Nijemcima u povijesti Osijeka. Sve radionice održavaju se u prostorijama Zajednice, u Ribarskoj 1.
Detaljnije informacije o radionicama moguće je pronaći na Facebook stranici Zajednice, preko koje su moguće i prijave na radionicu, kao i e-poštom na adresu vdg.osijek@gmail.com.


Nefreteta Z. Eberhard
Došli su rijekom, "Ulmskim kutijama"
Više od 300 godina Nijemci naseljavaju prostore današnje, uglavnom istočne, Hrvatske, odnosno hrvatskog Podunavlja. Naziv Podunavski Švabe – Donauschwaben nastao je jer su se srednjoeuropski Nijemci, pretežno iz švapskog i badenskog područja, u Podunavlju naseljavali spuštajući se Dunavom najčešće u improviziranim brodicama zvanima "Ulmske kutije".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike