Kultura
PREMINULA JELENA BURIĆ, OSNIVAČICA OSJEČKIH ZUMBIĆA

Svojom je glazbom i vedrinom dodirnula živote tisuća pjevača
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Tužna su srca vodstvo i članovi Dječjeg zbora Osječki zumbići u subotu navečer objavili vijest da je preminula profesorica Jelena Burić, osnivačica zbora, koju su brojni naraštaji od milja zvali - draga teta Jelena.


Njezina vizija i rad oblikovali su Dječji zbor Osječki zumbići i Vokalni ansambl Brevis koji i danas djeluju u skladu s njenim idejama. Profesorica Burić bila je vrhunska glazbena stručnjakinja, pedagoginja i dirigentica koja je paralelno s nastavničkom karijerom u Glazbenoj školi Franje Kuhača, a osobito nakon umirovljenja, svu svoju kreativnu snagu i iskustvo ugradila u stvaranje naših zborova. Bila je srčana, snažna, mudra, odlučna, vedra, duhovita, brižna i dalekovidna. Znala je prepoznati talent na prvo slušanje, znala je usmjeriti i poticati talente prema području u kojem će se najbolje ostvariti, zalagala se za svoje pjevače i suradnike, brinula o njima i pružala im bezrezervnu podršku. Bila je optimistična i uvijek nasmijana, a u radu i planiranju uvijek tri koraka ispred svih - objavili su njezini bivši učenici, bivši i sadašnji Zumbići, koji su baštinili ne samo njezino glazbeno umijeće, nego i ljubav prema glazbi općenito.


Kroz cijelu svoju karijeru neumorno je dijelila svoje znanje o zborskoj glazbi i ostavila trag na više osječkih i zagrebačkih zborova: Djevojački i Dječji zbor Glazbene škole Franje Kuhača, Hrvatsko pjevačko društvo Lipa, Dječji zbor Krijesnice - Lučko, Zbor mladih Allegro i na nas.
- Svaki od tih zborova na poseban je način voljela, pratila i podržavala. I oni danas tuguju s nama. Svojom glazbom i vedrinom dodirnula je živote tisuća pjevača i njihovih obitelji koji će je se s ljubavlju i poštovanjem sjećati. Brojne su uspomene koje nas vežu za dragu tetu Jelenu i iako smo danas neizrecivo tužni, ponosni smo što baštinimo dio njenog nasljeđa. Mirno spavaj, draga naša teta Jelena - oprostili su se na svom Facebook profilu, izražavajući duboku sućut obitelji, uz citat iz Malog princa Antoinea de Saint-Exupéryja: "A kad se utješiš, bit će ti drago što si me poznavao. Dovijeka ćeš mi biti prijatelj. Željet ćeš se smijati sa mnom. I koji put ćeš otvoriti prozor, tek onako iz užitka… A tvoji će se prijatelji silno čuditi što se smiješ, dok budeš gledao u nebo." N.Vek.
Možda ste propustili...

UDRUGA DOMINO I ZAKLADA SOLIDARNA

Književna akcija za ljubav i solidarnost

U SLAVONSKOM BRODU OD 20. VELJAČE

18. Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENI KANDIDATI ZA PRESTIŽNU NAGRADU IVAN GORAN KOVAČIĆ

Među 5 finalista je Marijana Radmilović iz Vinkovaca

2

ZORAN ŠIMUNOVIĆ O EU PROJEKTU “FOTO MUZEJ” GRADSKOG MUZEJA

Želimo u Vukovaru mlade koji će se razviti u profilirane autore

3

DANAS, 24. VELJAČE, POTREBNA REZERVACIJA PREKO EMAILA

U KC-u Osijek koncert gitarista Petra Čulića