Sport
SAMO JEDNA UTAKMICA DO EGIPTA

Červar će danas odlučiti, najveća “gužva” na pivotu
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Lini Červaru na raspolaganju je 21 igrač, a za prvi krug Svjetskog prvenstva može se prijaviti 20 igrača

Zbog velike mećave koja je pogodila Madrid odgođena je uzvratna utakmica Španjolske i Hrvatske u EHF Euro cupu. Hrvatski rukometaši u subotu nisu ni otputovali u Madrid, pa su tako prvi put ostali na samo jednoj pripremnoj utakmici uoči nastupa na velikom natjecanju.

Do početka Svjetskog prvenstva u Egiptu ostala su samo dva dana, a do prvog nastupa "kauboja" još četiri dana. Naime, SP Hrvati otvaraju 15. siječnja (18 sati) protiv Japana. Na poprište Svjetskog prvenstva, konkretno prema Aleksandriji, naši će krenuti u utorak. Stoga će se danas Lino Červar odlučiti koji će to igrači u Egiptu krenuti u svjetski pohod.

Jedan višak
Trenutno je Lini Červaru na raspolaganju 21 igrač, a IHF je svakoj reprezentaciji dopustio prijaviti za prvi krug 20 igrača. Tijekom SP-a moguće je učiniti pet zamjena. Po logici jedan je višak, a svakako treba planirati i slobodno mjesto za Igora Karačića koji se oporavlja od ozljede. Prema sadašnjim prognozama, reprezentaciji bi se najranije mogao prijaviti za drugi krug. Tako će i ovo prvenstvo, već četvrto uzastopce, proći bez "DKC trijumvirata". Duvnjak se ozlijedio na početku Europskog prvenstva 2018. u Hrvatskoj. Godinu potom u drugom krugu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj ozlijedio se Luka Cindrić, koji je propustio i završnicu prošlogodišnjeg Europskog prvenstva. Sada, bar na početku natjecanja, iz konkurencije je otpao Igor Karačić. Čije će mjesto, ne sumnjamo kvalitetno, nadomjestiti srednji vanjski NEXE-a Janko Kević koji bi trebao najviše povući u prvom krugu kako bi se ipak za završne utakmice što više sačuvalo naše najbolje igrače Duvnjaka i Cindrića. Logika nalaže kako bi s popisa trebao otpasti Lovro Mihić, koji je naknadno pozvan kao treće lijevo krilo. Naime, Manuel Štrlek zbog ozljede (ili bolesti?) propustio je Final four turnir u Veszpremu, pa je Mihić pozvan kao osigurač. Ne bude li nekakvih novih problema, naša lijeva krila u Egiptu trebali bi biti Štrlek i David Mandić. Sigurni dvojac na desnom krilu su iskusni Ivan Čupić i Zlatko Horvat koji trenutno i nemaju alternative u Červarovu kadru. Na Svjetsko prvenstvo sigurno će ići trojica vratara. Ne zakomplicira li se situacija, a posebno s odnosima na relaciji HRS-Montpellier-Šego, u Egiptu bi taj trojac trebali biti Marin Šego, Ivan Pešić i Mate Šunjić. Iz prijašnjeg iskustva koje kaže kako su najbolje partije hrvatski vratari pružali nakon tridesete, onda smo na vratarskim pozicijama nikad kvalitetniji. Naime, Šegi je 36, Šunjiću 34, a Pešiću su nepune 32 godine.

Za Japan njih 16
Osim na poziciji srednjih vanjskih, po trojica su u konkurenciji i na ostalim vanjskim pozicijama. Kako Duvnjak pokriva i poziciju lijevog vanjskog za prvi krug sigurno će otpasti jedan od trojca Mamić-Jaganjac-Šarac. Zapravo, realna dvojba je između "mladih lavova" Jaganjca i Šarca s obzirom na to da se Marko Mamić isprofilirao i kao bitan igrač u obrani. Na desnom vanjskom čini se da su Martinović i Šebetić ispred Šime Ivića. Premda bismo voljeli vidjeti na djelu i ovoga nekadašnjeg igrača NEXE-a, koji je nedavno od sljedeće sezone potpisao ugovor za Leipzig, sve jačeg bundesligaša. Najveća konkurencija i kvalitativno i kvantitativno je na poziciji pivota. Željko Musa, Ilija Brozović, Marino Marić i Željko Šipić. To su Červarove slatke brige. S tom razlikom što se radi o pivotima različitog profila koji mogu biti od koristi momčadi na različite načine. Jedan od pivota za prvi krug sigurno će otpasti. Koji, ovisi o Červarovoj procjeni što će mu u danom trenutku najviše trebati. Analizirajući hrvatski "roster", čak smo dojma kako je konkurencija još bolja negoli prošle godine tijekom EP-a. Unatoč tome što nema Karačića i Stepančića.

Krešimir Lacković
Marino Marić

pivot Hrvatske

Mlađi igrači imaju iskustva koja skupljaju u klubovima, ali i u reprezentaciji. Oni i na treninzima izgaraju, to je nešto predivno i drago mi je da dobiju priliku igrati i neka vidi cijela hrvatska javnost da se mi možemo osloniti na našu mladost. Znam i kad sam ja bio mlad koliko to znači mladom igraču. Stariji igrači nisu kamen spoticanja mlađima.
Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

Najčitanije iz rubrike