Novosti
SISAK

Uspješno spušten dio zvonika
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Točno u podne, u nedjelju, s potresom teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.

Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bilo o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme.

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skine gornji, najoštećeniji dio zvonika do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njezinoj će se sudbini naknadno odlučiti.

U akciji su, uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca. Adamčić je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ je o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. Prethodno su s kape zvonika, koji je sagrađen sredinom 18. stoljeća skinuti križ, a u subotu i zvona.

Tom su zahtjevnom činu u nedjelju, između ostalih, nazočili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije te velik broj građana.

Brojni su vjerski objekti na potresom pogođenom području u Sisačkoj biskupiji teško stradali. H
Možda ste propustili...

TRIDESETA OBLJETNICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA

Branitelji u Pakracu ispisali povijest

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana