Regija
ŽUPANIJA DALA 860.000 KUNA

U Viroviticu stigao PCR
uređaj koji će detektirati COVID
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
U Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije stigao je PCR uređaj kojim će se u Virovitici moći obaviti detekcija virusa SARS-CoV-2. Osim što će detektirati koronavirus, uređaj će raditi i različit spektar analiza, a dnevno će se moći obaviti do šezdesetak analiza. Nabavu tog uređaja, vrijednog 860 tisuća kuna s PDV-om, financirala je Virovitičko-podravska županija, za što je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a, zahvalio kako županu Igoru Androviću tako i Stožeru civilne zaštite VPŽ-a, koji su podržali ovu ideju.

- Razmišljali smo malo dugoročnije, pa nabavljeni PCR uređaj, osim detekcije COVID-19, može detektirati i neke druge stvari. Iskreno se nadamo da će uz nove epidemiološke mjere i cijepljene doći do smirivanja pojavnosti slučajeva koronavirusa. Sada ćemo mi ovdje u Virovitici obavljati analize. Dosad je to bilo drukčije te smo uzimane uzorke vozili u Zagreb na Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Ovisno o broju dnevnih uzoraka, ako on bude veći od šezdeset, možda ćemo i dalje jedan dio morati slati u Zagreb. No nadamo se smirivanju situacije s epidemijom s obzirom na nove mjere i cijepljenje, pa će ovi kapaciteti, koji pokrivaju naš neki prosječan dnevni broj uzoraka, nadam se, biti dovoljni - rekao je Venus.

Ova je vijest dobro prihvaćena kod onih koji su se zbog potrebe posla privatno morali testirati u nekim drugim županijama.

- Pozitivno je jer će se svi oni koji su se zbog povratka u inozemstvo, a koji su se do sada testirali u drugim županijama, sada moći testirati i doznati rezultate u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a. Nakon potrebne edukacije očekujemo da bi oko 15. siječnja počeli s analizom testova i na ovom uređaju.

Zadovoljstvo nabavom ovog uređaja istaknuo je i župan Igor Andrović:

- Nama je zdravlje i sigurnost naših stanovnika na prvom mjestu jer zdravlje nema cijenu. Uz novi uređaj, brzo ćemo imati potrebne rezultate za COVID-19, a pritom nećemo trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a, u 2020. godini na području Virovitičko-podravske županije zabilježena su 2983 slučaja koronavirusa (PCR testovi i brzi testovi). Gledajući učestalost, najveća je zabilježena na području Voćina (5751 na 100.000 stanovnika), potom slijede Mikleuš (5327), Virovitica (4786), Slatina (4427). Najmanja učestalost detektirana je u općini Zdenci, gdje je u 2020. godini bilo 17 slučajeva koronavirusa, pa je učestalost iznosila 892,85 osoba. Inače, ona je za područje županije 3516 na 100.000 stanovnika. R.I.
Nakon potrebne edukacije očekuje se da bi oko 15. siječnja počela analiza testova na uređaju
60

uzoraka dnevno moći će se analizirati, a ako ih bude više, slat će se u Zagreb
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike