Regija
STANJE SIGURNOSTI POVOLJNO

Istražit će moguće korupcijske rizike u tvrtkama i JLS-ima
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Kaznena djela s elementima nasilja, ubojstva i razbojstva lani u Baranji nisu evidentirana
BELI MANASTIR - Stanje sigurnosti na području grada Belog Manastira i Baranje stabilno je i povoljno.Teža kaznena djela s elementima nasilja, ubojstva, razbojstva i krađe nisu evidentirana, kaže Ivica Tkalec, načelnik PP-a Beli Manastir, naglašavajući kako je doduše evidentiran nešto veći broj kaznenih djela, ali to je posljedica rada policije na njihovu otkrivanju.

- Prošle ih je godine evidentirano 515, što je za 112 više u odnosu na 2019. godinu. Rast se ogleda isključivo u radu policije i njihovu otkrivanju, prije svega iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije te zloporabe opojnih droga. Inače, stopa kriminaliteta gotovo je identična prethodnoj godini, što je dobro, jer je kriminalitet kao sociopatološka pojava značajan problem u svakom suvremenom društvu, budući da utječe na kvalitetu života građana - objašnjava Tkalec. Zadovoljstvo izražava i zbog visokog porasta otkrivačke djelatnosti. Navodi da je razriješeno 84,7 posto počinjenih kaznenih djela, odnosno da su počinitelji kaznenih djela identificirani i pronađeni te prijavljeni pravosudnim tijelima. Vrsta kaznenih djela zrcala su opće socijalne situacije u Baranji, pa je najviše onih protiv imovine.

- Kao ugroženi objekti ističu se stambeni objekti poput kuća, stanova, vikendica, šupa te trgovačkih i ugostiteljskih objekata - kaže, podvlačeći kako će u sljedećem razdoblju postupanja krimpolicije strateški biti usmjerena prema tvrtkama i JLS-ima kako bi se utvrdili eventualni korupcijski rizici te porezne prijevare, odnosno zloporabe u javnoj nabavi…

U odnosu na pretprošlu godinu, lani je zabilježeno smanjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Bilo ih je 120, a većina se odnosi na članak 13. (vika, galama i tučnjava), te članke 6. i 30. (naročito drsko ponašanje i držanje životinja bez nadzora).

Kako ističe Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i prevenciju u cestovnom prometu PP-a Beli Manastir, prošle je godine evidentirana 231 prometna nesreća s jednom poginulom osobom, dok je 2019. bilo 220 prometnih s četiri poginule osobe.

- Sigurno je da možemo biti zadovoljni sa stanjem sigurnosti u cestovnom prometu tijekom prošle godine, unatoč blagom porastu ukupnog broja prometnih nesreća. Najvažnije je da je smanjen broj prometnih nesreća s poginulom osobom - konstatira Jurak. Najviše nesreća dogodilo se zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozila (60), nepropisnog kretanja kolnikom (22), nepoštovanja prednosti prolaska (21), nepropisnog skretanja (23), nepropisnog uključivanja u promet (33)… Najveći se broj utvrđenih prekršaja odnosi na prekoračenje dopuštene brzine kretanja (2145), nekorištenje sigurnosnog pojasa (302), vožnju pod utjecajem alkohola (291).

Ivica Getto
84,7

posto kaznenih djela razriješeno je - počinitelji su pronađeni i prijavljeni pravosudnim tijelima
Trinaest puta “prespavao” u policiji
Novinske stupce prošle su godine punili recidivisti, među kojima se ističe Belomanastirac koji je 13 puta uhvaćen kako vozi bicikl u alkoholiziranom stanju, i isto je toliko puta završio na triježnjenju u policijskoj postaji. Ukupno je zabilježeno 19 recidivista. Što se brze vožnje tiče, na fiksnoj kameri GATSO, postavljenoj u Čemincu, evidentirano je 518 prekršaja. Nadalje, Policijska postaja Beli Manastir evidentirala je 34 prometne nesreće koje su izazvali mladi vozači, dok su vozači stariji od 65 godina izazvali 33 prometne nesreće.
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike