Zdravlje
GLAVOBOLJA U TRUDNOĆI

Migrena se još uvijek nedovoljno uspješno liječi
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Neke žene prvu migrenu dožive tijekom trudnoće, a u nekih su simptomi jači u prvom tromjesečju

Medicinska literatura navodi da u većine žena (80 - 90 %) tijekom trudnoće dolazi do poboljšanja stanja, migrene se javljaju rjeđe i uglavnom nisu intenzivne, a u nekih žena simptomi migrene potpuno nestanu.

Poboljšanje se može objasniti smanjenjem hormonalne fluktuacije i podizanjem razine endorfina. Nakon porođaja dolazi do ponovnog pojavljivanja migrene, i to najvjerojatnije već u prvim tjednima od porođaja.

Pogoršanje
Međutim, zabilježeno je da se u 35 % žena napadaji migrene javljaju tijekom trudnoće, a njih 26 % navodi da su u prvom tromjesečju trudnoće zbog migrene bile onesposobljene u svojim svakodnevnim aktivnostima. U takvih žena češća je pojava migrene s aurom.

„Svakako je potrebno očekivati pogoršanje migrena u prvom tromjesečju i nadati se poboljšanju stanja u preostalom tijeku trudnoće. Stoga treba napraviti plan i disciplinirano ga se pridržavati, u prvom redu nefarmakoloških mjera - uspostave pravilne rutine spavanja, unosa tekućine i zdrave prehrane, fizičke aktivnosti i izbjegavanja psihofizičkih napora, čime se smanjuje rizik od migrenskog napadaja. S ciljem očuvanja trudnoće te zdravlja majke i djeteta, primjena lijekova za migrenu u trudnoći izrazito je ograničena i prije uzimanja bilo kojeg lijeka potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Kada se odredi koji je lijek učinkovit i siguran za trudnicu s migrenom, potrebno ga je uzeti što prije, odmah na početku napadaja migrene. Glavobolja u trudnoći može biti i znak ozbiljnih bolesti, najčešće prouzročenih pojačanom sklonošću zgrušavanju krvi te ako je intenzivna, pojačava se i udružena je s drugim simptomima, trudnica se mora javiti liječniku“, istaknula je doc. dr. sc. Marijana Bosnar Pureti, dr. med. iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Neke žene prvu migrenu dožive tijekom trudnoće, a u nekih su simptomi jači tijekom prvog tromjesečja. Pojavu ili pogoršanje migrene u trudnica treba shvatiti ozbiljno. Studije pokazuju da simptomi migrene, popraćeni visokim krvnim tlakom, mogu povećati rizik od razvoja preeklampsije ili drugih vaskularnih komplikacija. Migrenske su glavobolje pulsirajuće i obično se osjete na jednoj strani glave, a posljedica su širenja krvnih žila u mozgu. Ponekad su praćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlo. Mali postotak žena s migrenom također ima migrenu s aurom. One vide bljeskove svjetloa ili osjećaju trnce u rukama i nogama.

Jedite zdravo

Nekoliko korisnih savjeta za migrenu u trudnoći:



Prepoznajte i izbjegavajte poznate pokretače migrene, uključujući alergene i određenu hranu.

Izbjegavajte pušenje cigareta aktivno i pasivno.

Ako ste skloni jutarnjim mučninama – jedite zdravo i pijte puno tekućine.

Ako dobijete napadaj migrene, odmorite se u zamračenoj i mirnoj prostoriji, bez buke.

Kada je migrena prejaka ili jednostavno ne nestaje, imate li vrtoglavicu, zamagljen vid ili promjene u vidnom polju, obratite se svom liječniku.



Migrena.hr je platforma za osvještćivanje široke javnosti da je migrena bolest, a ne samo prolazna bol. Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, i dva do tri puta češća je u žena nego u muškaraca. Usprkos poboljšanom dijagnosticiranju i liječenju tijekom prethodna dva desetljeća, migrena se još uvijek nedovoljno uspješno liječi. Migrena.hr digitalno je mjesto koje oboljelima nudi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama, jer tek uz istinsko razumijevanje osobe koje žive s migrenom mogu početi primati skrb i potporu koja im je potrebna.
Jasminka Knežević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike