Zdravlje
UMANJUJE IMUNOSNI ODGOVOR ORGANIZMA

Prije i poslije cijepljenja treba izbjegavati konzumaciju alkohola
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Osobe koje su primile cjepivo protiv bolesti COVID-19 svakako bi se nekoliko dana prije i nakon cijepljenja trebale suzdržati od konzumacije alkohola, jer on može umanjiti imunosni odgovor organizma na cjepivo, upozorili su britanski stručnjaci. Naime, alkohol mijenja sastav bilijuna mikroorganizama koji žive u crijevima, a imaju značajnu ulogu u sprječavanju najezde bakterija i virusa.

Konzumacija alkohola rezultira oštećenjem imunosnih stanica u krvi ili bijelih krvnih stanica, uključujući limfocite, čija je temeljna uloga zaštititi organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita te stranih tijela koja prijeđu prirodne barijere kože i sluzokože.

Poznato je da alkohol negativno djeluje na adenoviruse i lipidne čestice koje se koriste kao vektori za prijenos genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa. Imunologinja i profesorica Sheena Cruickshank sa Sveučilišta u Manchesteru rekla je da bi smanjenje broja limfocita, kao posljedica konzumacije alkohola mogla smanjiti i učinkovitost imunosne reakcije organizma.

Prof. Cruickshank pozvala je sve koji se kane cijepiti protiv COVID-19 da prije i poslije primanja cjepiva izbjegavaju konzumaciju alkohola. U odraslih osoba limfociti čine otprilike 20 do 40 posto ukupnog broja bijelih krvnih stanica i najviše ih je u središnjim limfnim organima, tkivu u kojemu je velik broj limfocita i različitih drugih stanica, a oni osiguravaju mikrookolišne uvjete potrebne za razvoj i aktivaciju limfocita. To su slezena, krajnici i limfni čvorovi u kojima počinje imunosna reakcija našeg organizma.Britanski znanstvenici kažu da je preporučljivo ostaviti se alkohola tri dana prije i poslije primanja obiju doza, a to je uobičajeno za cijepljenje općenito.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana