Regija
GRADNJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Projekti su vrijedni 71 milijun kuna, većina se financira iz EU fondova
Objavljeno 9. siječnja, 2021.
VINKOVCI - Prema Programu građenja komunalne infrastrukture u Vinkovcima u 2021. planirani su radovi od gotovo 71 milijun kuna, od čega se najveći dio, 61 milijun kuna, odnosi na izgradnju nadvožnjaka preko željezničkih kolosijeka koji spaja Dugu i Borinačku ulicu, što će napokon omogućiti stanovnicima tog dijela Vinkovaca bržu vezu sa središtem grada. Radovi su počeli u listopadu 2019. godine, a rok za završetak radova je 24 mjeseca. Uz gradnju 210 metara dugog nadvožnjaka preko željezničke pruge Zagreb - Tovarnik - državna granica, projekt uključuje i uređenje te modernizaciju Borinačke ulice u dužini od 4,2 kilometra, kao i izgradnju oko tri kilometara biciklističkih te isto toliko pješačkih staza.

Kako najavljuje Dalibor Šandrk, pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada, u ovoj godini planiraju izgradnju nerazvrstanih cesta u vinkovačkoj četvrti Mirkovci u iznosu od milijun kuna, za biciklističke staze osigurana su dva milijuna, za javnu rasvjetu 3,6 milijuna kuna, za izgradnju sportskog terena u četvrti Stjepan Radić 1,2 milijuna, a za izgradnju igrališta u istoj četvrti 950.000 kuna. Za uređenje Gradskog groblja planirano je 240.000 kuna, za uređenje parka u Lovretićevoj ulici (to je onaj mali park na desnoj bosutskoj obali gdje su izložene i skulpture izrađene od željeza, rođene Vinkovčanke s adresom u Izraelu, Dine Merhav) 100.000 kuna, a za izradu projektne dokumentacije za most na Trbušancima i na Marici te uređenje Trga Vinkovačkih jeseni predviđeno je ukupno 500 tisuća kuna.

- Projekt nadvožnjaka u cijelosti se financira iz fondova Europske unije i državnog proračuna, a za dio planiranih projekata Grad se namjerava kandidirati na natječaje za sredstva europskih fondova. Što se tiče gradskih izvora financiranja, imamo na raspolaganju milijun kuna, pola od komunalnog doprinosa, pola od naknada od koncesija. Neki projekti, uz nadvožnjak, poput izgradnje biciklističke staze, sportskih terena i igrališta, javne rasvjete financiraju se i sredstvima EU fondova i iz gradskog proračuna. Od našeg programa vrijednog 71 milijuna kuna, najviše, 58,7 milijuna financira se iz fondova EU-a, nešto više od 10 milijuna je iz državnog proračuna, 840 tisuća je iz proračuna Grada Vinkovaca, 630 tisuća iz komunalnog doprinosa, 590 od koncesija i 130 tisuća od šumskog doprinosa koji ubiremo za šume na području Grada Vinkovaca – kaže pročelnik Dalibor Šandrk.
Miroslav Flego
Program sadrži procjenu troškova projektiranja, revizije, građenja, nadzora i tko financira svaki projekt
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura