Dome slatki dome
PRIPREMA VRTA ZA SLJEDEĆU SEZONU

Izaberite najljepše grmlje koje cvjeta u proljeće
Objavljeno 7. siječnja, 2021.
Razmislite o dizajniranju prostora oko grmlja s jednogodišnjim cvjetnicama

Grmlje je kostur svakog dobro dizajniranog vrta. Ono je najčešće pozadina za cvijeće i druge strukture. Baš kao i druge vrtne kulture, i grmlje ima određene potrebe za vlagom, svjetlom i određenim tipom tla. Prije sadnje je sve to potrebno razmotriti, a u skladu s tim koju ste vrstu grmlja izabrali. Posebno je potrebno paziti na količinu direktne sunčane svjetlosti koja je potrebna cvjetajućem grmlju. Grmlje koje cvjeta posađeno u hlad ili će dati vrlo malo cvjetova ili neće uopće cvjetati. Također, grmlju je potreban određeni prostor da raste. Prilikom sadnje obratite pozornost na deklaraciju. Ako određenom grmlju namijenite mali prostor, vrlo je vjerojatno da ćete ga u skorijoj budućnosti morati presaditi.


Izbor odgovarajuće vrste grmlja od presudne je važnosti. Cvjetajuće grmlje osigurava divan prizor u periodima kada cvjeta. Neko grmlje cvjeta odmah poslije zadnjeg mraza, a drugo može cvjetati u kasnu jesen dajući boju vrtu.


Napravite izbor koje ćete grmlje posaditi. Osnovna uloga je da će grmlje dati pozadinu vašim cvjetnicama. Ovo zelenilo će biti trajna scenografija vašim cvjetnim gredicama. Upotrijebite isto grmlje na različitim mjestima kako biste povezali dizajn. Razmislite o dizajniranju pejzaža oko određenog grmlja s komplementarnim jednogodišnjim i višegodišnjim cvjetnicama. Grmlje različitih boja lišća bit će posebno zanimljivo.


Prilikom kupnje grmlja pazite da bude zdravo i da treba onoliko svjetlosti koliko će imati na mjestu gdje ga namjeravate posaditi. Prije sadnje pripremite zemljište. Ako uređujete vrt od početka, prije sadnje sve dobro prekopajte i usitnite zemlju. Zatim preko zemlje naspite sloj komposta koji će pomoći da lišće vašeg grmlja bude zdravo i krupno. Grmlje se sadi kao i drvo i bitno je poštovati sve upute proizvođača. Na kraju zalijte biljke, ako ste planirali navodnjavanje razvucite crijevo i pospite zemlju malčem.


Jeste li u potrazi za grmljem koje će dati visinu i boju vašem vrtu sljedećeg proljeća? Mnoge će vas vrste cvjetajućih grmova već s prvim toplim vremenom razveseliti mnoštvom cvjetova. Postoji mnogo vrsta višegodišnjih biljaka, a među njima i grmlja, koje će u rano proljeće obojiti vaš vrt. Prije sadnje saznajte što određene vrste grmlja zahtijevaju kako biste im pružili najbolje uvjete za rast.





Fothergilla gardenii – grm sa svijetlozelenim listovima. Cvjeta bijelim cvjetovima koji sliče na četku. Sadi se na sjenovita ili malo sjenovita mjesta. Izuzetno dekorativan grm i u jesen.


Forsythia – dobro je poznat grm u našim područjima. Cvjeta u rano proljeće mnoštvom žutih cvjetova. Grm se može lako oblikovati. Vrlo brzo raste. Najbolje ju je saditi na dobro osunčano mjesto.


Spiraea prunifolia raste kaskadno, a u proljeće cvjeta mnoštvom bijelih cvjetova. Sadi se na sunčana mjesta. I poslije cvjetanja je dekorativan grm, posebno u jesen.


Rhododendron i Azalea – za razliku od zimzelenog rododendrona azaleji opada lišće. Treba ih saditi na sjenovita ili malo sjenovita mjesta. Cvjeta raznim bojama.


Chaenomeles – ako ste u potrazi za grmom crvenih cvjetova, onda je Chaenomeles za vas. Cvjetovi se pojavljuju prije listanja. Novije sorte su bez trnja. Vrlo dobro podnosi sušu. Sadi se na sunčane pozicije ili na malo sjenovita mjesta.


Viburnum opulus – cvjeta u proljeće cvjetovima bijele boje loptastog oblika. Viburnum je dekorativna biljka i u jesen, a najbolje raste ako se posadi na sunčano mjesto.





Sadnjom proljetnog cvijeća u svom domu imat ćete priliku uživati u cvijeću za vrijeme hladnih i tamnih zimskih dana. Već za šest tjedana možete imati prozorske daske prepune zumbula, narcisa, tulipana…
Prije nego što počnete sa sadnjom, pripremite lukovice proljetnog cvijeća. Lukovice moraju biti bez mrlja, debele i čvrste. Možete ih posaditi u teglice ispunjene zemljom za cvijeće ili pijeskom. Praktična ideja je posaditi ih u ljuske od jaja. Zalijevajte tek kada se zemlja potpuno osuši, najbolje jednom tjedno.


Jasminka Knežević
Sadnjom proljetnog cvijeća u domu imat ćete priliku uživati u cvijeću za vrijeme hladnih zimskih dana
Jorgovan opojna mirisa
Jorgovan osim prelijepih cvjetova krasi i opojan miris. Može cvjetati u nijansama ružičaste, ljubičaste i bijele boje. Odlično je rezano cvijeće. Za najljepše, bogate cvjetove, jorgovan posadite na sunčano mjesto. Odgovara mu pH neutralno ili blago alkalno tlo. Jorgovan možete, a ne morate orezivati. Razmnožava se reznicama. Jednostavno sredinom ljeta uzmite mlade izdanke i posadite ih u posude.
Iberis oblikovan u grm
Iberis sempervirens je višegodišnja biljka koja cvjeta bijelim cvjetovima u rano proljeće. Može se uzgajati u vrtu, ali i na balkonu, u žardinijeri. Kada ne cvjeta, odlična je pozadina za druge cvjetajuće biljke. Posebno zanimljivo izgleda posađen u kamenjar. Voli sunčane ili malo sjenovite položaje. Poslije cvjetanja obvezno skratite izdanke. Poželjno je škarama formirati grm. Može se razmnožavati reznicama u kasno proljeće.
Ruže zaštititi pokrivkom za tlo
Većina ruža otporna je na hladnoću. Ipak ih treba zaštititi od ekstremnih hladnoća. Stare sorte ruža i penjačice ne morate orezati. Upotrebom pokrivke za tlo i zimskog orezivanja pomoći ćete ružama da lakše prežive razlike u temperaturi koje su zimi česte. Iznenadne promjene vremena su izuzetno stresne za ruže. Ključ uspjeha u uspješnom prezimljavanju ruža je izolacija tla.
Najčitanije iz rubrike