Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Upisi su završeni, početkom veljače počinje predškola
Objavljeno 4. siječnja, 2021.
Besplatan program u trajanju od 250 sati provodit će se u pet gradskih vrtića

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Osijek zaključilo je javni poziv za upis djece u program predškole za djecu rođenu od 1. travnja 2014., do 31. ožujka 2015. godine. Program u trajanju od 250 sati provodit će se od 1. veljače do 31. ožujka 2021. u pet vrtića.


Program predškole predviđen je za predškolsku djecu koja do sada nisu bila obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja, besplatan je, a sredstva za provedbu programa osiguravaju se iz državnog proračuna i iz proračuna jedinica lokalne i područne samouprave. Zbog aktualne epidemiološke situacije, prijave su se do 18. prosinca zaprimale preko interneta, kao što je to bio slučaj i proljetos za upis djece u redovne programe. Gradska će predškolska ustanova osigurati uvjete za provođenje predškole u pet svojih podcentara: Radost (Zagrebačka 10), Maslačak (Velaluška bb), Jaglenac (Krstova 99a), Josipovac (M. Marulića 18a) i Zvončić (Ulica grada Vukovara 2a, Čepin). Prilikom upisa iz ravnateljstva DVO-a istaknuto je kako se naknadne prijave za predškole neće uzimati u obzir.

Zaključno s 2018. godinom prosječna brojka polaznika predškole unutar sustava DVO-a kretala se između 110 i 120 djece, a lani ih je u program bilo uključeno mnogo manje - samo 90. Koliko će ih pohađati program u aktualnoj pedagoškoj godini, bit će poznato tijekom siječnja, no pretpostavka je će ta brojka ostati na razini 2020., ako ne dođe do dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije. Roditelji će biti obaviješteni o detaljima i eventualnim izmjenama programa, a uoči polaska u predškolu moraju za dijete osigurati nužne liječničke potvrde. “Molimo roditelje da prvi dan u vrtić donesu potvrdu liječnika da je dijete zdravo i procijepljeno. Bez navedene potvrde odgojiteljica neće biti u mogućnosti primiti dijete”, poručuju iz Dječjeg vrtića Osijek.


Ivana SOLAR
Stjecanje osnovnih znanja i socijalizacija
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, pak, poručuju da je program predškole obvezan kako bi predškolci u prvi razred krenuli sa znanjima i vještinama koje stječu djeca u sklopu redovitih aktivnosti i programa u dječjim vrtićima. ”Djeca usvajaju osnovne pojmove o vremenskim i prostornim odnosima, razvijaju predčitalačke vještine, stvaraju radne navike i socijaliziraju se u odgojnoj skupini. Kompetencije koje dijete u godini dana prije polaska u osnovnu školu treba steći i/ili unaprijediti odnose se na komunikaciju na materinskom jeziku, matematičke kompetencije i učiti kako učiti...”, kažu iz Ministarstva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike