Zdravlje
POVISUJE TLAK

Skrivena sol u namirnicama
Objavljeno 4. siječnja, 2021.

Uzimanje prekomjerne količine soli narušava zdravlje čovjeka, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak, a osobe koje imaju probleme s hipertenzijom svakako bi trebale pripaziti na unos soli u organizam.

Nekoliko grama soli dnevno dovoljno je za funkcioniranje ljudskog organizma, a danas ljudi, nažalost, uzimaju trostruko, pa i četverostruko, više soli nego što je potrebno organizmu. Kuhinjska je sol nužna za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Sol, naime, pomaže u održavanju krvnog tlaka i u pravilnom radu živčanog sustava. Ipak, čini se da danas ta ista tvar zbog pretjerane uporabe donosi više štete nego dobrobiti za ljudski organizam. Naime, skrivena sol nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko pet grama, a maksimalan unos ograničava se na šest grama soli dnevno. Djeci je dovoljna znatno manja količina soli, pa će čak 1 g soli dnevno biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma. Manje soli u hrani pomaže boljem radu bubrega i manjoj pojavi bubrežnih kamenaca te smanjenom riziku od nastanka osteoporoze.

Najviše soli unosimo gotovom ili polugotovom hranom. Iako ljudi uglavnom ne vode računa o unosu soli u organizam, pretpostavljaju da se velika količina soli nalazi u proizvodima kao što su: suhomesnati proizvodi, paštete, tvrdi sirovi i sirni namazi, grickalice poput čipsa, štapića, kikirikija, pistacija, gotovi umaci, senf, majoneza, hamburgeri, juha iz vrećice, polugotova jela poput ragua i mnogi drugi. Sol se nalazi u slatkom corn flakesu. Kruh, namirnica koju svi svakodnevno jedemo, također uvelike pridonosi količini soli unesenoj u organizam. I sami možemo utjecati na ukupni unos soli. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana i niza egzotičnih začina može poboljšati i promijeniti okus hrane. Važnost soli za ljudski organizam davno je sažeta u sintagmi: sol je istovremeno lijek, hrana i otrov.
J.Kn.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike