Zdravlje
“JEDNO LICE PARKINSONOVE BOLESTI”

Knjiga koja ohrabruje
Objavljeno 4. siječnja, 2021.
Knjigu “Jedno lice Parkinsonove bolesti” autorica Marine Baričević i doktorice Sandre Morović, koja u prvi plan stavlja suradnju pacijenta i njegova liječnika, objavio je zagrebački nakladnik “In.Tri”. Knjiga nije samo jedna od onih kroz koju će čitatelj dobiti stručnu podlogu za razumijevanje Parkinsonove bolesti, nego “štivo koje u prvi plan stavlja suradnju pacijenta i njegova liječnika, suradnju koja - prožeta povjerenjem i poštovanjem dviju autorica - potiče, nadahnjuje, ohrabruje, daje snagu”. Autorica Marina Baričević, koja boluje od Parkinsonove bolesti, na zanimljiv način formulira sve što je proživjela i osjećala od pojave prvih simptoma bolesti pa do danas, dok autorica stručnoga dijela knjige, doktorica Sandra Morović, bolest prikazuje prihvatljivim jezikom, razumljivim svakom čitatelju, rečenicama koje nose bitnu informaciju, ali i njezinu emociju.

- Postoji mnogo razloga zbog kojih je tema zdravlja, a naročito tema bolesti, važna za naš život. Dok s jedne strane suvremena znanost, ali i običan čovjek, nastoji pronaći logiku uzročno-posljedičnih veza između genetskih predispozicija, životnih okolnosti, socijalnog okruženja, karaktera i raznih mehanizma nastanka, tijeka i ishoda bolesti, u posljednje vrijeme sve veći interes budi tema unutarnjih čovjekovih resursa, njegova psihološkog i duhovnog potencijala putem kojih može prevenirati, razumjeti, ili se adekvatno nositi s bolesti - ističe izdavač.

Akademkinja Vida Demarin u recenziji napominje da su bolesti mozga značajan javnozdravstveni problem, posebno zbog svoje učestalosti. Svaka šesta osoba tijekom života oboli od bolesti mozga, a Parkinsonova bolest jedna je od najčešćih neurodegenerativnih bolesti mozga.

- Tema knjige nedvojbeno je relevantna sa stanovišta boljeg razumijevanja Parkinsonove bolesti. Knjiga je namijenjena stručnoj i znanstvenoj publici iz područja prirodnih i humanističkih znanosti, posebno zainteresiranim pojedincima koji žele saznati više i sagledati širu sliku zbivanja u Parkinsonovoj bolesti - naglašava Demarin u recenziji. H
Možda ste propustili...

ČAJ JE, UZ VODU, NAJRAŠIRENIJE PIĆE

Kadulja liječi upalu grla i pročišćava

ISTRAŽIVANJE PROBLEMI RODITELJSTVA

Unutarnji i vanjski pritisak najveći su izazovi

ANTISEPTIČKO DJELOVANJE

Koloidno srebro ima razne primjene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana