Magazin
TJEDNI OSVRT

Penavin program ostao u prošlosti
Objavljeno 2. siječnja, 2021.

Bivši HDZ-ovac i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odbio je ući u Škorin Domovinski pokret, iako su ga ondje očekivali, pa osniva svoju stranku - Nezavisnu listu Ivana Penave, kako je i najavio u svibnju prošle godine. Navodno je uoči predstojećih lokalnih izbora procijenjeno da je bolje da on zbog birača i građana ostane nezavisni.

Inače, Penava je dva mjeseca prije parlamentarnih izbora iznenada i svojeglavo napustio HDZ te se priklonio Domovinskom pokretu, a s kojim će u koaliciji i na lokalne izbore. A da je Penava očigledno postao politički zbrkan, svjedoči i navod kako će nakon svibanjskih izbora i rezultata koje postigne, ponovno vidjeti što dalje jer, kako se ističe, “ima volju i želju da nešto napravi i zaslužio je da mu se pruži prilika”. Priliku koju je imao i do sada, ali realno ne može se reći da je u Vukovaru postigao nešto posebno zapaženo, ili daleko više od njegovih prethodnika. A kako i bi, jer iako je jedan od mlađih gradonačelnika, svakodnevno je okrenut prošlosti, dok su sadašnjost i budućnost Vukovara u drugom planu, čak i kada je riječ o skupljanju političkih bodova. Zato podsjetimo koje je razloge Penava nabrojio napuštajući HDZ. Prvi, ujedno i najemotivniji, rekao je, jest neprocesuiranje ratnih zločina. Drugi je razlog gospodarske prirode. “Vukovar se svih ovih godina koristi u marketinške svrhe”, naveo je Penava. Treće, popis stanovništva jer, prema njegovim riječima, manjinci popisuju manjince, a za što teret snose građani Vukovara. “Ne možemo dopustiti da se trguje našim gradom i građanima ovoga grada, bez obzira na stranačku i vjersku pripadnost. Ovakve trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir”, poručio je. Očekivao je i da će svi bliski mu HDZ-ovci ići u neovisnu stranku, no to se ipak nije dogodilo, jer je bilo više onih koji su se u HDZ vratili negoli ostali i pratili Penavin krivudavi politički put. Najednom mu je bivša stranka postala neprihvatljiva zbog njezinih vrijednosti, stranačke stege i politike, pa je, nekim čudom, sve to našao u Domovinskom pokretu. Istaknuo je da će se vrlo vjerojatno naći na njihovoj listi s jednim ciljem – da su neke vrijednosti iznad stranačke stege i politike. Prema njegovu mišljenju, to je politika koja poštuje čovjeka i njegova prava. Rekli bismo, velike riječi pune praznine.

Doduše, mora se priznati, ima u Penavinim riječima dijelom i istine, ali gdje su tu program i ciljevi koje potpisuje. Gotovo pa nigdje, dok i Vukovarce, kao i sve hrvatske građane, više ne zanimaju šuplja pametovanja, pa je pitanje i kako će Penava probuditi vjeru i postići podršku.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

POSLOVANJE U PANDEMIJI: PRILAGODBA KORONAKRIZI

Za uspjeh u budućnosti temelji se grade u sadašnjosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU S POVODOM: KULTURA I TRAUMA - NOVA KNJIGA ZLATKA KRAMARIĆA

Mi se i dalje ponašamo kao da smo navijači u sportskim arenama koji vide i čuju samo ono što žele vidjeti i čuti

2

TEMA TJEDNA: VIRTUALNO FINANCIJSKO TRŽIŠTE (II)

Ivan Voras: Velika prilika i za zaradu i za gubitak

3

TEMA TJEDNA: VIRTUALNO FINANCIJSKO TRŽIŠTE (I)

Kriptovalute i koronakriza: Bitcoin se pokazao otporan na pandemiju i u Hrvatskoj