Regija
VIŠESATNA SJEDNICA UOČI STARE GODINE

Gradsko vijeće prihvatilo proračun za 2021., ali odbilo rebalans i izvršenje proračuna za 2020.
Objavljeno 30. prosinca, 2020.
Gradonačelnik, kao predlagatelj proračuna, prihvatio sve amandmane nezavisnih i vijećnika SDP-a

Gradsko vijeće u poslijepodnevnim je satima, dan uoči Stare godine, jednoglasno usvojilo proračun Županje za 2021. „težak“ približno 50 milijuna kuna.  Prijedlog najvažnijeg financijskog dokumenta za funkcioniranje Grada obrazložio je pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Šimić. Izvijestio je da je predlagatelj,  gradonačelnik Davor Miličević, prihvatio predložene amandmane Kluba vijećnika SDP-a i Kluba nezavisnih vijećnika i oni će biti uvršteni u proračun. Tako će, između ostalog, Grad za dodatnih 15 posto povećati svoj udio sufinanciranja u ekonomskoj cijeni boravka djece u Dječjem vrtiću „Maslačak“. Riječ je o približno 230 mališana i povećanju u iznosu od 230 tisuća kuna na godišnjoj razini.


- Ovaj prijedlog je ujedno i ekonomska kategorija u vidu rasterećenja troškova roditelja djece. Tendencija Grada Županje treba biti sustavno smanjenje cijene vrtića, u skladu s proračunskim mogućnostima, kroz sufinanciranje roditeljima, jer demografske mjere moraju imaju visoki prioritet – zaključio je Josip Gregorović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.
Na temelju prihvaćenih amandmana Kluba nezavisnih vijećnika, van snage je stavljena ranije donesena odluka o kreditnom zaduženju grada u iznosu od 3,5 milijuna kuna, smanjeni su iznosi za naknade savjetnicima i komisijama, rezana su proračunska sredstva za rad Turističke zajednice Grada Županje, udruga u kulturi, smanjena su izdvajanja za sport, informiranje, socijalnu skrb… 
Zbog smanjenja dotacija udrugama emotivno je reagirao vijećnik HSS-a Marko Maroševac, poručivši da im se time nanosi velika nepravda. 
Većinom glasova SDP-ovaca i nezavisnih vijećnika nije prihvaćeno polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada Županje za 2020. godinu. Smatraju da se o tom izvješću trebalo već davno raspravljati, a ne na samom kraju godine. Također nisu prihvatili ni izmjene i dopune proračuna te Odluku o izmjeni odluke o izvršavanju proračuna za 2020. godinu. Nezavisni vijećnik Mladen Huber ustvrdio je da je puno stavki probijeno, i to bez odluke Gradskog vijeća.
Zamoljen za komentar, gradonačelnik Županje Davor Miličević kazao je da ove godine zbog pandemije koronavirusa postoje određene poteškoće u poslovanju, zbog čega i pojedine odluke oko proračuna kasne, a tu su i tehnički razlozi. Pojasnio je da je u Upravnom odjelu za financije troje djelatnika, uključujući i pročelnika, bilo na bolovanju. 
- Najvažnije je da gradski proračun dobro funkcionira, da imamo novaca, sve svoje obveze redovno izvršavamo, nemamo duga prema nikome. Prihvatio sam sve amandmane na proračun zato što, kao odgovoran čovjek, smatram da nije dobro sada, na kraju godine, nešto „talasati“ jer lokalni izbori su za šest mjeseci. Privremeno financiranje nikome nije interes. Ovaj će proračun svakako sredinom sljedeće godine ići na rebalans i ne želimo mučiti građane niti bilo što u gradu zaustavljati, to nam ne treba - kazao je.  Ustvrdio je da mu je žao što se sjednica Gradskog vijeća ponovno koristila za stranačke obračune.
- Rezultati unutarstranačkih izbora u HDZ-u Županje su takvi da mi više nemamo predsjednicu Gradskog vijeća, da smo postali oporba, da nismo usvojili polugodišnje izvješće, nismo usvojili rebalans proračuna, da smo na proračunu morali pokleknuti, da smo ga jednostavno zbrkali… Vjerujem da će građani prepoznati tko je što radio i za čiji interes, a pojedinci koji su pokušali napraviti neke prevrate neka uživaju u trenutcima slave – zaključio je Miličević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike