Novosti
ODLAZAK MEGGLEA IZ OSIJEKA

Belje i službeno preuzima mljekaru
Objavljeno 31. prosinca, 2020.
Sedam desetljeća duga tradicija proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku bit će nastavljena i nakon 1. siječnja 2021., što će potvrditi i službena primopredaja osječke Tvornice mlijeka koju će 31. prosinca obaviti čelnici tvrtke Meggle Hrvatska i Belja plus kao članice Fortenova grupe.

To je iznimno važan događaj za gospodarstvo grada Osijeka, Županije osječko-baranjske, ali i Slavonije, jer je korist za cijeli ovaj kraj višestruka. Kako je navedeno u kupoprodajnom sporazumu dviju strana potpisanom 28. listopada, Belje će nastaviti s otkupom mlijeka od bivših Meggleovih kooperanata, a od ukupno 160 radnika kojima prestaju ugovorne radne obveze s Meggleom u novoj će tvrtki biti zaposleno njih stotinjak.

Belje je među bivšim Meggleovim zaposlenicima pomno biralo one s kojima želi nastaviti poslovnu suradnju i prema neslužbenim informacijama najbolji uvjeti ponuđeni su visokoobrazovanom i stručnom kadru bez kojega bi nastavak proizvodnje bio znatno otežan, dok su ostalim radnicima ponuđeni ugovori koji nisu na razini financijske vrijednosti onih koje su imali kao zaposlenici Megglea. Nekima je, navode naši izvori, ponuda i za 30 posto niža od onoga što su imali na svom radnom mjestu u bivšoj tvrtki. Manji je dio ljudi već nakon najave prestanka proizvodnje sebi uspio osigurati novo radno mjesto ili se na neki drugi način zbrinuo, dok ima i onih koji već sada najavljuju kako ne žele pristati na ponuđene uvjete novog poslodavca. No valja napomenuti kako Belje nije preuzelo tvrtku Meggle Hrvatska te nije prihvatilo i obvezu njihova zapošljavanja već je na osnovi procjena svojih stručnjaka iznesena potreba za početnih stotinjak zaposlenih.

Naime, Meggle Hrvatska je sa svim svojim zaposlenicima sporazumno raskinuo ugovore o radu te im u procesu zbrinjavanja osigurao otpremnine koje su za četvrtinu bile veće od onoga što je našim zakonima i predviđeno. Samo za to je Meggle osigurao više od osam milijuna kuna.

Buduće zaposlenike brine i činjenica da im je Uprava Belja ponudila ugovore na određeno vrijeme, u trajanju od šest mjeseci, što kod njih izaziva sumnje da bi nakon tog probnog razdoblja mogli na koncu ostati bez posla. No Belje je u kupovanje osječke Tvornice mlijeka ušlo kako bi osnažilo portfelj svojih poznatih brendova te je stoga vjerovati kako će im za to biti potrebno i više od početnih stotinjak zaposlenika. T.Prusina
Od 160 radnika kojima prestaje radni odnos u Meggleu u novoj će tvrtki biti zaposleno njih stotinjak
8

milijuna kuna osigurala je tvrtka Meggle za otpremnine radnicima