Dome slatki dome
NEZAOBILAZAN TRENDOVSKI ELEMENT UREĐENJA

Hit rasvjeta u namještaju
Objavljeno 31. prosinca, 2020.
LED rasvjeta štedi električnu energiju, niže je zagrijavanje rasvjetnih tijela

Monotona i jednolična rasvjeta nagrdit će i dinamično dekorirane prostore, a kombinacija različitih vrsta i dinamike rasvjete naglasit će pojedine zone ili grupu elemenata i na taj način pojačati prostornu raznolikost.

Kreativna rasvjeta postala je nezaobilazan trendovski element uređenja.

Pod, strop...
Ona se ugrađuje u pod, zid, strop ili elemente namještaja, može biti pojedinačna, točkasta ili longitudinalna. LED rasvjeta omogućila je uštedu električne energije, niže zagrijavanje rasvjetnih tijela pa tako i ugradnju na mjesta na kojima to do sada nije bilo prihvatljivo, kao npr. u elemente namještaja. Mogućnost mijenjanja boja te različiti programi njihove izmjene dodatno pojačavaju ugođaj u prostoru. Ipak, kreativnost treba ograničiti na osjećaj ugode i sklada. Indirektni efekti rasvjete su izuzetno ugodni i mogu se koristiti u različite svrhe, funkcionalne ili dekorativne. Pravilnom postavom rasvjetnih tijela u dnevnom boravku može se potpuno izbjeći tzv. centralna rasvjeta. Ovo će biti osobito zanimljivo ako rasvjetu ugradite u police koje će istovremeno stvoriti vizualne efekte na namještaju, ali i stropu. Rasvjeta u namještaju je hit, pa ćete tako zadovoljiti i želju za trendovima.

Radni kutak može također biti osvijetljen indirektno, jer često ne zauzima veliku površinu te služi potrebama pojedinca. Indirektno osvijetljenim stolom stvorit će se ugodan ambijent u cijelom prostoru, a potpuno zadovoljiti potrebe za svjetlom tijekom rada. Preporučljivo je da je rasvjeta longitudinalna.

Opuštajuće
Spavaća soba je prostor koji, uz dnevni boravak, treba osobito biti ugodan i opuštajući, pa su indirektni efekti ovdje vrlo poželjni. Iskoristite uzglavlje kreveta i ugradite rasvjetu, kako bi se snop indirektne rasvjete širio na stražnji zid. Ova količina rasvjete će zadovoljiti potrebe za čitanjem, ali bez iritiranja pogleda prevelikom količinom svjetla. Vizualni efekt će biti odličan.

Centralnu rasvjetu moguće je izbjeći ugradnjom rasvjete u ormare, a dodatne efekte postići ćete dekorativnom rasvjetom ogledala na toaletnom stoliću, koja će odlično poslužiti i za potrebe šminkanja.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl.ing.arh.
Dizajn
kreativna rješenja
Svjetlo i sjena
Centralnu rasvjetu u blagovaonici moguće je izbjeći različitim kreativnim konstrukcijama koje će u jednom smjeru davati direktnu, a u drugom indirektnu rasvjetu i tako stvoriti zanimljive odnose svjetla i sjene. Komoda svakako treba sadržavati indirektnu rasvjetu, a ukupan svjetlosni doživljaj bit će vrlo efektan.
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike