Mozaik
RESTAURANT CROATICA: TOP LISTA NAKON GLASANJA GOSTIJU

Uspjeh 3 osječka i 7 baranjskih restorana
Objavljeno 30. prosinca, 2020.

Na stranicama portala gastronaut.hr, završeno je glasanje u sklopu 26. izbora za 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica. Glasovi gostiju podijeljeni su između 1932 hrvatska restorana, a među prvih deset ušlo je sedam baranjskih i tri osječka restorana - Citadela, Didin konak, Darocz, Josić, Strossmayer, Zelena žaba, Baranjska kuća, Kovač čarda, Novi salon i Karaka (ovim redoslijedom).

Glasači su ocjenjivali ambijent, hranu i piće te poslugu. Konačni rezultati bit će poznati nakon što svoje glasove daju ugostitelji, voditelji restorana te nakon što Časni odbor projekta pregleda sve materijale i proglasi novu listu 100 vodećih koji mogu prezentirati ono najbolje što hrvatsko ugostiteljstvo nudi u godišnjoj knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti". Bez obzira na krajnji rezultat broj glasova gostiju koji su se odlučili za neke od slavonsko-baranjskih restorana sasvim dovoljno govore o vrhunskom gastroužitku (ali i ambijentu odnosno posluzi) koji se može doživjeti na istoku Lijepe Naše. Nakon 30-dnevnog glasanja na stranicama spomenutog portala, na prvo je mjesto ‘‘zasjela‘‘ vardaračka Citadela, u kojoj se riblji paprikaš jede još od 1978. godine. Upravo fiš glavni je adut restorana, što potvrđuje voditelj restorana Sebastijan Lazar.

- Više smo nego zadovoljni rezultatima glasanja, što dokazuje da su nas gosti prepoznali - kaže Lazar. Za razliku od njih, Didin konak u Kopačevu relativno je novo ime na gastrosceni. Voditelj Viktor Tašić kaže kako aktivno rade tek četiri godine, pa je i on sretan velikim brojem glasova. Naglašava kako su na njihovom meniju uvijek svježe namirnice, što gosti i te kako cijene. Relativno mlad restoran je i Darocz, smješten u središtu Vardarca. Njihovi gosti, sigurno je, dugo pamte odlične gastroizvedbe autohtonih, tek djelomično modificiranih baranjskih jela, među kojima, primjerice, punjenu patku, ili zeca. Restoran Josić, pak, u vodećih 100 restorana ušao je već sedam puta, što sasvim dovoljno govori o njegovoj respektabilnosti. Tri je puta u krug vodećih hrvatskih restorana kroz projekt Restaurant Croatica uvrštena i karanačka Baranjska kuća (posljednji put prošle godine), nadaleko poznata po vrhunski pripremljenim tradicionalnim baranjskim jelima, seoskom dvorištu i Ulicom zaboravljenog vremena. Jednom je u ovom izabranom društvu bila i Kovač čarda, čuvena po svom ribljem paprikašu na koji su dolazili (i opet će) čak i Mađari iz Mađarske. S dva plasmana može se pohvaliti osječka Karaka, čija se ponuda temelji na jelima s roštilja pripremljenim s pažnjom i dugogodišnjim iskustvom. I. Getto
NA TOP-LISTI I 2019.
Dosadašnji nositelji ove titule imaju istaknutu naljepnicu Restauranta Croatica na svojim ulaznim vratima. Prošle se godine na popisu najboljih našlo osam slavonskih restorana: Višnjica iz Višnjice, Schon Blick iz Vetova, Zlatni lug iz Donjih Emovaca, Krčma kod Ruže iz Osijeka, Josić iz Zmajevca, Kormoran iz Bilja, Baranjska kuća iz Karanca te Dunav iz Iloka.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike