Novosti
VELIKI INTERES ZA GRADNJU U SREDIŠTU OSIJEKA

Puno pitanja bez odgovora, objekt od pet katova Gradu je - prihvatljiv
Objavljeno 28. prosinca, 2020.
Dio Osječana tvrdi da prijedlog izmjena UPU-a ima nelogičnosti

U ponedjeljak je, kako je bilo i najavljeno, preko aplikacije Zoom, održano javno predstavljanje Prijedloga izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka.


Grad Osijek je omogućio da javno predstavljanje preko livestreama prođe u redu, osiguravši dobre tehničke uvjete - veza nije pucala, u raspravi je doista sudjelovao svatko tko se prijavio. S druge strane Građanska inicijativa "Bijela lađa", koju pretežito čine stanari Gornjodravske obale, iskoristila je prigodu te je u jednom trenutku predstavljanje pratio 81 sudionik, a u prosjeku ih je bilo 75, što se može smatrati dobrim odazivom. Javno predstavljanje trajalo je nešto duže od dva sata.


Podsjetimo kako je na osnovi odluke vijećnika Gradskog vijeća odobren postupak izmjena urbanističkog plana, a prijedlog je da se na prostoru bivše Bijele lađe dopusti gradnja pet nadzemnih etaža, umjesto sada dopuštene četiri. Tome su se usprotivili stanari okolnih zgrada te su, okupljeni u građansku inicijativu, tražili odgodu javne rasprave.


Svi su se za "istim stolom" našli upravo na javnom predstavljanju, koje je u ime priređivača prijedloga, zagrebačke tvrtke "Akteracija" vodio Davor Kapović. Grad Osijek zastupao je Dražen Slunjski, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, koji je nositelj izrade. Slunjski je zahvalio sudionicima na zanimanju te napomenuo kako je "Odjel dobio u zadatak operativno odraditi ono što su odlučili gradski vijećnici".


Građani u samom prijedlogu UPU-a vide niz nelogičnosti, a osnovno je njihovo pitanje zašto se povećava broj etaža te koji je to interes Grada Osijeka da se dopusti gradnja kata više. Iskristaliziralo se i pitanje koji je interes grada da se na prostoru zelene površine uz Dravu dopusti gradnja ovog, a potom i drugih objekata, poput moguće javne garaže, na susjednim prostorima. Nisu se izbjegle ni prozivke kako gradska vlast pogoduje interesu privatnog kapitala, a bilo je upita i o legalnosti stjecanja potrebnih parcela koje su bile u gradskom vlasništvu.


Na većinu tih pitanja građani nisu dobili odgovor jer se kod ove rasprave odlučuje o "etažnosti", a ne o objektu ili strateškom interesu Grada. Ipak, građani su dobili informaciju kako se izmjene UPU-a u ovom slučaju odnose samo na ovu parcelu te da se one doista rade na privatnu inicijativu. U tom smislu je i informacija kako privatni investitor snosi troškove postupka izrade ovog dokumenta. Za priređivača prijedloga "visina od pet katova je prihvatljiva jer ne nadilazi okolne zgrade", te podsjeća kako Konzervatorski odjel na tom prostoru dopušta i gradnju šest katova.
Javna rasprava je otvorena zaključno do utorka, 5. siječnja. Do tada se pisani prijedlozi i primjedbe dostavljaju Upravnom odjelu za urbanizam, osobno, poštom ili e-mailom. Naposljetku, odluku o usvajanju ili odbijanju UPU-a donijet će vijećnici Gradskog vijeća na sjednici koja se planira za kraj siječnja.


Dario Kuštro
INVESTITOR ZA SADA BEZ KOMENTARA
Investitor, osječka tvrtka Žito, na parceli ukupne površine 2500 četvornih metara želi sagraditi višenamjenski objekt - polikliniku s hotelom, s pratećim objektima. No u ovom trenutku se nisu odlučili uključiti u raspravu. Tijekom diskusije održane u ponedjeljak zainteresirana javnost upozorila je na koeficijent izgrađenosti parcele koji će biti 100 posto. Pitaju hoće li planirana podzemna garaža zadovoljiti potrebe gostiju ili će se i oni gurati na već pretrpana ostala parkirališta. Također, zatraženo je očitovanje Ministarstva prometa jer je Drava u ovom dijelu plovna, a ocijenjeno je i kako je novi objekt preblizu rijeci. Također, postavljeno je pitanje zašto su promijenjene/pomaknute granice regionalnog parka Mura-Drava. Naposljetku, oni "bolje obaviješteni" tvrdili su kako raspolažu informacijom da će se u poliklinici ugrađivati radioaktivni materijali te upitali vodi li netko i o tome računa. No ova pitanja nisu u domeni izrađivača, pa niti su dužni niti su mogli ponuditi odgovor, što je kod dijela sudionika izazvalo nezadovoljstvo.
Možda ste propustili...