Gastro
ZLATNI SLAVONSKI SLASTIČARI

Sandra, Marija i Toni
prvaci su u - slasticama
Objavljeno 28. prosinca, 2020.
Najprestižnije državno kuharsko natjecanje održano je online, što je bio izazov i za suce

Održani su dani hrvatskog kulinarstva te državno prvenstvo kuhara, najprestižnije državno kuharsko natjecanje. Zbog pandemije, ovogodišnji Dani hrvatskog kulinarstva održani su u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu.

Želja organizatora, Hrvatskog kuharskog saveza, bila je i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti prisilno zatvoreni. Tako su natjecatelji ove godine sudjelovali u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija. Imali su mjesec dana vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija.

- Iako nije bilo onog najvažnijeg, mirisa i okusa, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali, odnosno napredovali - poručili su iz HKS-a. Slavonci su osvojili čak tri zlatne medalje, i to sve u slasticama. Kraljica slastica Sandra Jadek iz Slatine, prvakinja je Hrvatske u kategoriji ‘‘Umjetnost slastica – slatki pladanj" (petit four), zlato u kategoriji ‘‘Umjetnost slastica – desert topli i hladni‘‘, osvojila je Vinkovčanka Marija Bošnjak, dok je Toni Magdić iz Slavonskog Broda zlato osvojio u kategoriji Veganski ili bezglutenski restoranski desert. Treba svakako reći i to da su Slavonci, Ivan Đukić iz Osijeka i Dražen Šafar iz Slatine, bili i suci u kategoriji carvinga, odnosno kulinarske umjetnosti.

- Malo je to sve čudno izgledalo ove godine, ali eto, odlučila sam se prijaviti i eto još jedno zlato je u rukama. Naravno da sam sretna, svaka nagrada je motiv više - rekla je Sandra Jadek.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike